Gebouw Rijksuniversiteit Groningen tijdelijk ontruimd om ‘onschadelijke’ poederbrief

In het Confucius Instituut aan de Oude Boteringestraat was een verdacht pakketje gevonden. Volgens experts van de politie bevatte de brief een ‘onschuldig, onschadelijk’ poeder.

Het Confucius Instituut in Groningen.
Het Confucius Instituut in Groningen. Foto Sake Elzinga

Donderdagochtend is een pand van de Rijksuniversiteit Groningen enige tijd ontruimd toen daar een verdacht pakketje was aangetroffen. Volgens de politie ging het om een poederbrief, onderzoek heeft uitgewezen dat die niet schadelijk was. Het gebouw aan de Oude Boteringestraat is inmiddels weer vrijgegeven.

De brief bevatte een “onschuldig, onschadelijk poeder”, volgens de woordvoerder van de Groningse politie. Wat voor substantie het precies is, is nog onbekend. Het pakketje is in beslag genomen en wordt verder onderzocht. Het pand en de straat worden vrijgegeven, al blijven enkele deskundigen nog wel onderzoek doen in het kantoor waar de brief lag.

“We moeten nog uitzoeken hoe het pakket precies in het gebouw terecht is gekomen en hoe dat is verwerkt”, zegt de woordvoerder. “We hebben ook nog geen idee van wat de reden hierachter zou kunnen zijn. Het onderzoek gaat dus nog wel even verder.”

Aanraking niet gevaarlijk

De melding dat een verdacht pakket was gevonden, leidde iets voor 11.00 uur tot evacuatie van het universiteitsgebouw. Het betreft volgens de politie een kantoorpand - er waren geen studenten aanwezig en het was “betrekkelijk rustig”.

Drie personen in het universiteitsgebouw waren in aanraking gekomen met de brief en mogelijk de stof. Zij mochten tijdens de ontruiming het pand niet verlaten en moesten wachten op de politie-experts. Aangezien het poeder onschadelijk was, zijn alle drie gezond. Dat was volgens de woordvoerder “ook wel de verwachting”, omdat de betrokken personen eerder hadden aangegeven zich niet ziek te voelen.

Volgens berichtgeving lag de poederbrief op de begane grond van het universiteitsgebouw aan de Oude Boteringestraat. Daar is het Confucius Instituut Groningen gevestigd.

Confucius Instituut

Lees meer over de Confucius Instituten in Nederland

Het Confucius Instituut biedt onder meer Chinese taalles aan middelbare scholieren en geeft advies aan bedrijven die in China zaken willen doen. In Nederland zijn meer vergelijkbare instituten, altijd een samenwerkingsverband tussen een Chinese en een Nederlandse universiteit of hogeschool. Het instituut in Groningen werkt samen met de Communication University of China, een publieke universiteit in Beijing.

Er bestaat veel wantrouwen rondom de Confucius Instituten, die volgens sommigen ‘mantelorganisaties’ zouden zijn van de Chinese Communistische Partij. De instellingen zouden een pr-instrument zijn van waaruit het academische werk van de universiteiten wordt beperkt. Afgelopen weekend zond het programma Medialogica een aflevering uit over het Groningse instituut.