Oppositiekandidaat Tshisekedi uitgeroepen tot winnaar verkiezingen Congo

Voordat de uitslag bekendgemaakt werd door de kiescommissie, leek het erop dat een andere oppositiekandidaat, Martin Fayulu, zou winnen. Deze betwist dan ook de uitkomst.

Félix Tshisekedi nadat hij op 30 december zijn stem had uitgebracht.
Félix Tshisekedi nadat hij op 30 december zijn stem had uitgebracht. Foto Kenny Katombe / Reuters

Nadat eerst de stemming zelf, en daarna de bekendmaking van de uitslag werden uitgesteld, is oppositiekandidaat Félix Tshisekedi donderdagochtend vroeg door de kiescommissie in Congo uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

Onze correspondent Koert Lindijer schreef: Tegen verkiezingsuitslag Congo valt niet op te frauderen.

Vooraf werd verwacht dat de verkiezingswinst naar een andere oppositiekandidaat zou gaan, Martin Fayulu, onder andere omdat bronnen binnen de katholieke kerk in het Afrikaanse land dit zouden hebben gezegd aan de hand van observaties door verkiezingswaarnemers.

De uitslag zou woensdag om 23.00 uur worden bekendgemaakt op nationale televisie. Pas om 01.00 uur begon de bekendmaking van de uitslag, die begon met het urenlang voorlezen van de winnaars van de provinciale verkiezingen.

Tshisekedi heeft volgens de kiescommissie ruim zeven miljoen stemmen gekregen, of 38 procent, tegenover ruim zes miljoen stemmen voor Fayulu. Deze laatste accepteert de uitslag niet; vooraf sprak de kandidaat zijn vermoedens al uit dat er een complot was tussen vertrekkend president Kabila en Tshisekedi om die laatste tot winnaar uit te roepen.

Volgens persbureau AP riep Fayulu op om “als één man op te staan en de overwinning te beschermen”. Ook riep hij de katholieke kerk op om de resultaten van diens waarnemers openbaar te maken, waardoor duidelijk zou worden dat de uitkomst van de kiescommissie “de waarheid op de stembiljetten niet juist weergeeft”.

Lees ook: Duizenden stemcomputers Kinshasa in de as

Ongeregeldheden

Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat waarop vertrekkend president Kabila zijn hoop had gevestigd, heeft volgens de kiescommissie ruim vier miljoen stemmen verkregen. Er werd gevreesd dat met een winst van Shadary de vertrekkende president de touwtjes in de praktijk in handen zou houden.

Er is melding gedaan van ongeregeldheden rondom de verkiezingen. Zo zouden er problemen geweest zijn met stemmachines en sommige stembureaus zouden niet op de juiste tijden open zijn geweest. In de provincie Noord-Kivu zouden milities inwoners hebben gedwongen op Shadary te stemmen. Ook mochten er mensen stemmen zonder stempas of stemregistratie.

Sinds Congo onafhankelijk werd van België in 1960 heeft het land nog nooit een vreedzame, democratische machtswisseling meegemaakt. Voor de bekendmaking van de uitslag was er al oproerpolitie de straat op gegaan om mogelijke rellen tegen te gaan. Actiegroepen hadden opgeroepen om massaal te protesteren, als er twijfel zou zijn over de uitslagen.