Mueller-onderzoek

Paul Manafort loog over het delen van campagne- informatie met Russisch-Oekraïense zakenpartner

. Voormalig campagneleider Paul Manafort blijkt in 2016 opiniepeilingen voor de presidentsverkiezingen te hebben gedeeld met een Russisch-Oekraïense zakenpartner, Konstantin Kilimnik. Manafort verzweeg dit tegenover Amerikaanse aanklagers. Kilimnik wordt er door justitie in de VS van beschuldigd banden te hebben met de Russische inlichtingendiensten. De voormalig campagneleider is na onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller schuldig bevonden aan onder meer bankfraude en witwassen. Hij wacht zijn vonnis af in een gevangenis in Virginia.

Eveneens dinsdag werd een aanklacht van federale aanklagers bekend in Manhattan tegen een andere sleutelfiguur in het Mueller-onderzoek, de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. De aanklacht komt voort uit een omvangrijke witwaszaak tegen de Russische vastgoedholding Prevezon, waarvoor zij optrad als advocate. Veselnitskaja werkte bij de verdediging samen met de Russische openbaar aanklager. Veselnitskaja is de spil van de beruchte ontmoeting in Trump Tower in 2016, waarbij ook Paul Manafort, Don Trump Jr. en Jared Kushner aanwezig waren.

De witwaszaak staat los van Muellers onderzoek, maar de aanklacht toont dat Veselnitskaja – anders dan zij zelf steeds verklaard heeft - dicht bij het Russische staatsapparaat staat. (NRC)