‘Minder Marokkanen’

Hof: Oud-minister Opstelten moet getuigen in hoger beroep zaak-Wilders

Wilders bij de uitspraak donderdag.
Wilders bij de uitspraak donderdag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten en oud-OM-baas Herman Bolhaar zullen als getuigen verschijnen in het hoger beroep van de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders over zijn uitspraken over Marokkanen in 2014. Dat heeft het gerechtshof van Den Haag donderdag bepaald.

Wilders deed zelf het verzoek om Opstelten en Bolhaar te horen. Zij overlegden in 2014 over de vervolging van de PVV-leider, wat volgens Wilders blijk is van politieke inmenging in zijn zaak. Ook zullen enkele topambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid gehoord worden. Verder besloot het gerechtshof dat de officier van justitie die verantwoordelijk was voor de beslissing om voormalig D66-leider Alexander Pechtold niet te vervolgen voor zijn uitspraken over Russen, gehoord moet worden.

Pechtold had gezegd: „Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die uit zichzelf een fout rechtzet.” Volgens Wilders is het oneerlijk dat Pechtold niet vervolgd wordt, en hij wel.

Pechtold zelf wordt niet gehoord, net als andere politici die Wilders als getuigen wilde oproepen. Het gaat om voormalig PvdA-leider Diederik Samsom en oud-PvdA-voorzitter Hans Spekman. Zij deden ook uitspraken over Marokkanen, waarna Wilders aangifte deed. Het OM ging in deze gevallen niet over op vervolging, omdat hun woorden gingen over gedrag in plaats van ras.

Het was tot nu toe onduidelijk of het hoger beroep überhaupt zou doorgaan. Wilders had het hof gevraagd het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, omdat het proces volgens hem politiek is. Volgens het hof was er geen aanleiding om het proces bij voorbaat te staken – tijdens de inhoudelijke behandeling moet blijken of de verwijten van Wilders terecht zijn.

De zaak draait om uitspraken van Wilders in 2014 in een Haags café. Hij vroeg zijn aanhangers of zij „meer of minder Marokkanen” wilden. Toen het publiek „minder” scandeerde, zei de PVV-voorman dat hij dat zou „regelen”.

De PVV-leider werd in 2016 door de Haagse rechtbank schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg geen straf maar besloot wel in hoger beroep te gaan. (NRC)