Ruim tachtig aanhoudingen in matchfixing-zaak Spanje

Onder de arrestanten zijn 28 professionele tennissers, één zou vorig jaar op de US Open hebben gespeeld.

Een van de arrestanten zou vorig jaar op de US Open hebben gespeeld.
Een van de arrestanten zou vorig jaar op de US Open hebben gespeeld. Foto iStock

De Spaanse politie heeft 83 mensen aangehouden in een grote matchfixing-zaak. Onder hen zijn 28 professionele tennissers, één zou afgelopen jaar hebben meegedaan aan de US Open. Dat heeft het Europese politieagentschap Europol, dat de Spaanse politie bijstond in de zaak, donderdag bekendgemaakt.

De verdachten zouden een criminele organisatie vormen en professionele tenniswedstrijden manipuleren. Vijftien personen zitten volgens de Spaanse politie nog vast, 68 anderen zijn weer vrijgelaten. De aanhoudingen vonden vorig jaar oktober al plaats, maar donderdag maakten Europol en de Spaanse politie er pas melding van.

Volgens Europol hebben de verdachten onder meer tennissers omgekocht zodat zij bepaalde resultaten behaalden tijdens wedstrijden. Ook zouden zij “de identiteiten van duizenden burgers” hebben misbruikt om te wedden op wedstrijden waarvan zij de uitslag vooraf al wisten. Hoe zij dit precies hebben gedaan, is onduidelijk.

Lees ook: Hoe zit het nou met dat matchfixing in het tennis?

Armeens

Zeker een deel van de groep heeft een Armeense achtergrond, meldt Europol. Welke tennissers betrokken waren bij de matchfixing, is niet bekendgemaakt. Volgens de BBC zijn zeker 97 internationale wedstrijden gemanipuleerd door de groep.

De politie heeft op de dag van de arrestaties ook elf huiszoekingen verricht. Hierbij is 167.000 euro cash in beslag genomen, evenals een vuurwapen, creditcards, vijf dure auto’s en vele documenten die mogelijk als bewijs kunnen dienen tegen de arrestanten. Ook zijn de bankrekeningen van 42 personen bevroren.

Tennis is gevoelig voor matchfixing omdat maar één speler omgekocht hoeft te worden om een wedstrijd te manipuleren. Ook is het lastig te zien of een speler opzettelijk verliest, stelt een gokexpert van de universiteit van Liverpool.

Op beelden van de Spaanse politie is te zien hoe gespecialiseerde eenheden een huis binnenvielen:

Aanvulling (10-01-2019): Dit stuk is uitgebreid met informatie over de aard van de aanhoudingen. Aanvankelijk vermeldde het bericht dat er 83 personen zijn opgepakt, later bleek dat 68 van hen weer zijn vrijgelaten.