Man ligt urenlang op sissende granaat

Foto HH

Een man in Venlo heeft in de nacht van woensdag op donderdag urenlang op een granaat gelegen uit angst dat deze zou ontploffen. Hij had het explosief uit de Tweede Wereldoorlog woensdag ontdekt in de tuin van zijn flatgebouw.

De man belde de politie omdat hij een sissend geluid uit de granaat hoorde komen. Hij moest op de grond blijven liggen terwijl de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het voorwerp onderzocht. In de tussentijd werd hij warm gehouden met dekens. De veiligheidsdiensten zetten de omgeving af en evacueerde ongeveer tachtig omwoners. Uiteindelijk bleek dat de granaat niet kon ontploffen omdat er geen explosief materiaal in zat. Nadat de EOD de omgeving weer veilig had verklaard konden alle geëvacueerde bewoners weer huiswaarts, meldt Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Volgens de EOD ging het om een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De scherven van zulke explosieven richten schade aan doordat ze van het omhulsel kunnen na ontploffing en met grote kracht in het rond vliegen. De EOD heeft het voorwerp meegenomen voor verder onderzoek.