Liquidaties

Advocatenorde onderzoekt gesprek tussen Holleeder en De Vries via advocatentelefoon

De Amsterdamse Orde van Advocaten onderzoekt de gespreksopname die het Openbaar Ministerie (OM) deze week heeft toegevoegd aan het strafdossier van Willem Holleeder. Op die band was te horen hoe de crimineel in 2011 een uur lang belde met journalist Peter R. de Vries. De twee spraken elkaar via een ‘geheime lijn’, die slechts is bedoeld voor communicatie tussen advocaat en cliënt.

Evert Jan Henrichs, deken in Amsterdam, stelt geen mededelingen te zullen doen over zijn onderzoek. Dit vanwege de mediagevoeligheid van de zaak, en omdat deze nog onder de rechter is. Holleeder staat terecht op verdenking van het opdracht geven voor vijf liquidaties.

Het telefoongesprek volgde op een vertrouwelijke brief die Holleeder vanuit de gevangenis aan De Vries schreef. De journalist belde vervolgens met een toestel van Holleeders toenmalige advocaat Stijn Franken om zo te voorkomen dat het OM kon meeluisteren. Het onderzoek van de deken, toezichthouder op de bij de zaak betrokken advocaten, zal zich onder meer daarop concentreren.

In die brief had Holleeder geschreven zich bedreigd te voelen door advocaat Bénédicte Ficq. (NRC)