Opinie

Lezer Schrijft: maar wie gooide die brandende autoband?

Een lezer vindt het bijschrift van een foto bij Palestijnse rellen in Ramallah misleidend.

De ombudsman

Het is een schitterende afbeelding. Angstaanjagend mooie kleuren, goede compositie en ook nog eens ‘beweging’. Een halve pagina groot, dat doet recht aan deze mooie actie-foto. Het bijschrift zegt: ,,Een Palestijnse man ontwijkt een in brand gestoken autoband.”
Vreemd, want wie gooit die brandende band dan? Israëliërs? Andere Palestijnen? En wat doet die Palestijnse man eigenlijk met dat stuk hout in zijn hand?
Andere foto’s van het tafereel geven uitsluitsel: een fractie van een seconde eerder heeft de man die brandende autoband zelf met dat stuk hout gelanceerd!
Correctie/erratum? Kan zijn dat ik er overheen heb gelezen, maar ik heb niets gezien.

Mike Schrijver,
Amsterdam

Deze losse foto stond op vrijdag 14 december in de krant, prominent op pagina 3. Het uitgebreide bijschrift meldt dat bij rellen op de Westelijke Jordaanoever in de loop van de week vier Palestijnen en twee Israëliers zijn omgekomen. Een dag eerder blokkeerde het Israëlische leger de toegangswegen tot Ramallah, waarbij rellen uitbraken. De zin die de lezer citeert is de eerste zin van het bijschrift. ‘Ontwijken’ suggereert dat de brandende band is gelanceerd in de richting van de jongen.

Foto Abbas Momani/AFP

Het bijschrift van het persbureau AFP dat de foto leverde, meldt:

TOPSHOT - A Palestinian uses a piece of wood to move a burning tire during clashes with Israeli troops in Ramallah, near the Jewish settlement of Beit El, in the occupied West Bank on December 13, 2018. - A Palestinian shot dead two Israeli soldiers at a bus stop in the occupied West Bank, the military said, sparking raids in the West Bank city of Ramallah in which one Palestinian was killed. The attack came hours after security forces killed two Palestinian murder suspects, with fears of wider unrest. (Photo by ABBAS MOMANI / AFP)

En inderdaad, een foto die waarschijnlijk luttele seconden eerder is genomen, laat zien dat het de jongen zelf is die de band ‘voortbeweegt’.

Foto Abbas Momani/AFP

Geen opzet maar te grote haast, licht de chef Buitenland toe. De foto werd ‘s avonds vrij laat gekozen voor pagina 3, het bijschrift is daarbij niet goed bekeken.

Het laat tegelijk nog eens zien, hoe zwaar beladen berichtgeving in het Israëlisch-Palestijnse conflict is, ook (of juist) beeld. Vaak gaat het er dan om ‘wie er is begonnen’, zoals in kritiek op nieuwskoppen. Kritiek is vaak - maar zeker niet altijd - partijdig of ideologisch gemotiveerd.

In dit geval is het simpeler: het bijschrift was onjuist, de jongen ‘ontwijkt’ de band niet, maar ‘beweegt die voort’. Welk verschil dat maakt voor de beoordeling van het voortslepende conflict, zal dan weer verschillen per waarnemer.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.