Iconisch gebouw

Chrysler Building staat te koop

Foto AFP/Drew Angerer

Voor een onbekend bedrag, dat zeker enkele honderden miljoenen dollars zal bedragen, staat het iconische Chrysler Building in New York te koop. Sinds 2008 is het art deco-gebouw eigendom van een staatsinvesteringsfonds uit Abu Dhabi en een Amerikaans vastgoedbedrijf die er in 2008 800 miljoen dollar voor betaalden. Heel even was het in 1930 het hoogste gebouw van de wereld, zoals automagnaat Walter P. Chrysler wilde. Het moest hoger zijn dan de Eiffeltoren (317 meter). Met een slimme truc wist architect William Van Alen, nazaat van een zeventiende eeuwse Nederlandse immigrant, dat te realiseren: de stalen naald maakt het gebouw 318,9 meter hoog. Een jaar later al werd dat record gebroken door de Empire State Building: 443,2 meter.

Lees ook een profiel uit 1997 van het gebouw: Architectuur voor de engelen