Hevige sneeuwval ontregelt opnieuw delen van Duitsland en Oostenrijk

In enkele regio’s in Duitsland is de noodtoestand uitgeroepen. Op veel plaatsen in Duitsland en Oostenrijk kunnen mensen geen kant op door de sneeuw.

Twee regionale treinen staan ingesneeuwd bij een station van het Duitse stadje Berchtesgaden.
Twee regionale treinen staan ingesneeuwd bij een station van het Duitse stadje Berchtesgaden. Foto Andreas Gebert/Reuters

De hevige sneeuwval van afgelopen week zorgt nog steeds voor grote problemen in Duitsland en Oostenrijk. In delen van de Duitse deelstaat Beieren ligt het openbare leven stil en het Duitse leger helpt met sneeuwruimen, zo meldt onder meer de Duitse krant Die Welt.

Volgens de krant kampt vooral het zuidoosten van Duitsland met problemen. Ruim driehonderd inwoners van het stadje Berchtesgaden bij de grens met Oostenrijk zijn bijvoorbeeld afgesloten van de buitenwereld. Op veel plaatsen in de Alpen rijden geen treinen en zijn wegen afgesloten in verband met omvallende bomen, die het gewicht van de sneeuw niet kunnen dragen. Bij de Beierse stad München kwam door een omgevallen boom deze week een 7-jarige jongen om het leven. In Beieren zijn veel scholen dicht.

In twee gemeenten in de zuidoostelijke deelstaat helpt het leger om daken en wegen sneeuwvrij te maken. Met rupsvoertuigen worden eten en medicijnen naar ingesneeuwde gebieden gebracht. In Tsjechië zitten 9.000 huishoudens zonder stroom.

Ook in Oostenrijk zijn dorpen afgesloten. Sinds dit weekend kwamen daar minstens zeven mensen om het leven door het winterweer, onder wie twee Duitsers. De twee werden overvallen door lawines tijdens het wintersporten in Vorarlberg, een westelijke deelstaat.

Op woensdag kwam ook een 16-jarige Oostenrijker om het leven door een lawine. De jongen was aan het skiën met zijn ouders in het bekende wintersportoord St. Anton am Arlberg. Naar schatting heeft het winterweer in Europa de afgelopen week aan 17 mensen het leven gekost. De Oostenrijkse minister van Toerisme zei donderdag dat er voor wintersporters vooralsnog geen gevaar dreigt, zolang zij niet van de piste gaan. Het hevige winterweer houdt voorlopig nog aan, meldt persbureau AP.

In Zwitserland stortte donderdag een deel van een hotel in. Er vielen drie gewonden: