Grootste automarkt

Chinezen kochten voor het eerst in 20 jaar minder auto’s

Voor het eerst in twintig jaar is de autoverkoop in China gedaald. Dat maakte de Chinese Passenger Car Association (PCA) woensdag bekend. China, dat de grootste automarkt ter wereld is, kromp met 6 procent. In 2018 weren er 22,7 miljoen auto’s verkocht. De brancheorganisatie wijt de daling aan de handelsoorlog met de VS, en aan het sentiment op de Chinese beurs. „De druk op autobouwers neemt toe”, zei Cui Dongshu, de secretaris-generaal van de PCA. „Afnemende autoverkopen kunnen de incompetente spelers versneld uit de markt drukken. Mogelijk zien we zulke bedrijven komend jaar verdwijnen.” Deze week voorspelden analisten van Goldman Sachs dat de Chinese automarkt komend jaar opnieuw met 7 procent zal krimpen. Herstel wordt verwacht door de groeiende vraag naar elektrische auto’s. (Bloomberg)