Gaza

Hamas pakt 45 Palestijnen op vanwege ‘collaboratie met Israël’

Veiligheidsdiensten van Hamas hebben 45 Palestijnen opgepakt op verdenking van samenwerking met Israël. Dat maakte de Palestijnse groepering woensdag bekend. De verdachten, door Hamas in verband gebracht met een geheime operatie van Israël, worden verhoord. Op 11 november 2018 mislukte in Khan Younis in het zuiden van Gaza een missie van een Israëlische elite-eenheid. Volgens Israël ging het om een inlichtingenmissie gericht op de gewapende Hamas-tak. Toen de soldaten, van wie enkelen verkleed zouden zijn als vrouwen, werden ontdekt, ontstond een gevecht waarbij zeven Palestijnen en een Israëlische militair werden gedood. Het incident leidde tot de ernstigste confrontatie tussen Israël en Hamas sinds de oorlog van 2014. Twee dagen later volgde een wapenstilstand. (AFP)