‘Fiat Chrysler schikt voor ruim 560 miljoen euro in dieselschandaal’

Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA heeft Fiat Chrysler ‘sjoemelsoftware’ gebruikt in meer dan 100.000 auto’s. De autobouwer heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Foto Rebecca Cook / Reuters

Fiat Chrysler heeft een schikking getroffen van zeker 650 miljoen dollar (ruim 560 miljoen euro) met de Amerikaanse autoriteiten in een zaak over dieselfraude. Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen rond de zaak. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA heeft de autobouwer ‘sjoemelsoftware’ gebruikt in meer dan 104.000 jeeps en pick-ups.

Het exacte bedrag dat gemoeid is met de schikking, is nog niet bekendgemaakt. Persbureaus noemen verschillende bedragen, variërend van 650 miljoen dollar tot meer dan 700 miljoen dollar.

Het bedrag is volgens persbureau AP opgebouwd uit drie delen. De Italiaans-Amerikaanse autobouwer zou voor de schikking ongeveer 311 miljoen dollar (269 miljoen euro) aan boetes moeten betalen aan de staat Californië, waar de zaak speelt. Verder moet Fiat Chrysler eigenaren van de auto’s voor 280 miljoen dollar (243 miljoen euro) compenseren én 72 miljoen dollar (62 miljoen euro) uittrekken voor schikkingen in andere Amerikaanse staten.

Lees ook: Fiat ontkent uitstootfraude: Wij zetten niks uit, wij ‘moduleren’

Fiat Chrysler heeft de aantijgingen altijd ontkend. Het bedrijf stelt dat alle software die gebruikt wordt, legaal is en dat het nooit de intentie heeft gehad wetten te overtreden.

Dit is anders bij FCA’s Duitse concurrent Volkswagen. Dit bedrijf gaf in 2015 toe bewust ‘sjoemelsoftware’ te hebben gebruikt om emissietesten te omzeilen. De zaak kostte de autobouwer uiteindelijk meer dan dertig miljard dollar (zo’n 26 miljard euro). Ook kreeg oud-topman en sleutelfiguur Oliver Schmidt zeven jaar celstraf. Zijn collega ingenieur James Liang werd voor drie jaar veroordeeld.