brexit-stemming

May moet bij nederlaag haar Brexit-voorstel snel aanpassen

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met een amendement dat premier May verplicht om, als haar Brexitplan dinsdag wordt weggestemd, binnen drie zittingsdagen een aangepaste versie te presenteren. Normaal staat hier een termijn van 21 kalenderdagen voor. Oorspronkelijk had May, wanneer haar plan zou worden weggestemd, pas in februari met verplichte aanpassingen moeten komen. Omdat het VK in maart al wil uittreden, vinden Lagerhuisleden dat te laat. Zij beschuldigen de premier ervan het op het laatste moment aan te laten komen, omdat ze zou denken dat ‘haar Brexit’ er op die manier toch doorheen komt. De stemming stond oorspronkelijk in december gepland, maar May stelde dat toen op het laatste moment uit om een nederlaag te voorkomen. Het lijkt er niet op dat ze nu wel genoeg steun heeft. (NRC)