Bijstook

‘Nederland in top-5 grootste importeurs houtpellets’

Nederland wordt vanaf 2019 een van ’s werelds grootste importeurs van houtpellets. Omdat vier kolencentrales beginnen met bijstook van deze houtkorrels, zal Nederland dan in de topvijf uitkomen. Dat bericht vakblad Canadian Biomass Magazine deze week. Afgelopen november begon de Amercentrale van energiebedrijf RWE als eerste met de bijstook van ‘biomassa’. De andere drie centrales (van RWE, Uniper en Engie) doen dat volgend jaar. Daarvoor ontvangen de centrales circa 3,6 miljard euro subsidie. Naar verwachting stijgt het Nederlandse gebruik van houtpellets voor bijstook tot 2023 naar 2,5 miljard kilo. Het overgrote deel wordt geïmporteerd, onder meer uit de VS en de Baltische staten. Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwde vorig jaar biomassa niet in te zetten, omdat duurzaam geoogst hout schaars is. (NRC)