Verdachte pakketjes bij consulaten in Australië

De hulpdiensten maken melding van zeker tien incidenten met “gevaarlijke stoffen” bij consulaten in de steden Melbourne en Canberra.

Brandweerlieden in beschermende pakken staan buiten de Indiase en Franse consulaten in Melbourne, Australië. Het personeel werd geëvacueerd toen in de consulaten verdachte pakketjes zijn aangetroffen.
Brandweerlieden in beschermende pakken staan buiten de Indiase en Franse consulaten in Melbourne, Australië. Het personeel werd geëvacueerd toen in de consulaten verdachte pakketjes zijn aangetroffen. Foto Kaitlyn Offer/Reuters

In minstens tien consulaten in de Australische steden Melbourne en Canberra zijn woensdag verdachte postpakketten aangetroffen. De gebouwen zijn ontruimd, melden internationale persbureaus. De federale Australische politie doet onderzoek naar de pakketjes.

Het gaat om onder meer consulaten van India, Spanje, Duitsland en Zuid-Korea in Melbourne. Woordvoerders van de diplomatieke posten van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bevestigen ook tegen persbureau Reuters dat er verdachte pakketjes zijn aangetroffen. Politie, ambulance en de brandweer zijn uitgerukt.

Ook de consulaten van Griekenland, Frankrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Pakistan, tevens in Melbourne, zouden verdachte pakketten hebben ontvangen. ABC News citeert een werknemer van het Pakistaanse consulaat in Melbourne, die zei asbest te hebben aangetroffen in een envelop.

Gevaarlijke stoffen

De Vic Emergency website, waarop hulpdiensten van de deelstaat Victoria informatie voor het publiek verzamelen, maakt melding van zeker tien incidenten met betrekking tot “gevaarlijke stoffen”. Om welke stoffen het gaat, is nog niet bekend. Een aantal van de incidenten staat als “onder controle” aangemerkt, andere meldingen moeten nog worden onderzocht.

Volgens persbureau AP zijn vergelijkbare meldingen gemaakt in de Australische hoofdstad Canberra, maar is nog niet duidelijk om welke overheidsgebouwen of diplomatieke posten het daar gaat. De federale politie laat weten dat “de omstandigheden rondom deze incidenten” worden onderzocht.

Maandag werd het Argentijnse consulaat in Sydney geëvacueerd. Daar zouden drie zakken met glasvezel en asbest naartoe zijn gestuurd.