Trumpblog

‘Trump hield details over afspraak Poetin geheim voor kabinet’

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit blog is gesloten

Volg de ontwikkelingen in het nieuwe blog.

Lees ook: Trumpblog week 3

'Trump hield details over afspraak Poetin geheim voor kabinet'

Om te voorkomen dat details van besprekingen met de Russische president Poetin naar buiten zouden komen, heeft Trump ten minste een keer de aantekeningen in beslag genomen van de tolk die bij een gesprek aanwezig was. Dat schrijft The Washington Post zaterdagavond op basis van eigen bronnen. Ook zou de president de tolk hebben opgedragen om niets bekend te maken over wat de twee precies hadden besproken.

Het zou gaan om een ontmoeting tussen Trump en Poetin in 2017 in Hamburg. De reeds ontslagen Rex Tillerson was toen nog minister van Buitenlandse Zaken. Pas toen een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een adviseur van het Witte Huis de tolk om meer toelichting vroegen, zou zijn gebleken dat Trump de vertaler had gevraagd om details geheim te houden.

Geen gedetailleerde verslagen

In het verleden hield Trump vaker details van ontmoetingen met zijn Russische ambtgenoot achter, schrijft de krant. De afgelopen twee jaar zouden de twee elkaar zeker vijf keer hebben ontmoet. Van al die besprekingen zijn geen gedetailleerde verslagen beschikbaar, stellen functionarissen van Washington. Dat staat haaks op het beleid van eerdere presidenten, die juist wel opdracht gaven tot precieze notulering.

De onthullingen zijn opmerkelijk, omdat Trump al onder vuur ligt vanwege zijn banden met het Kremlin. Speciaal aanklager Robert Mueller doet momenteel onderzoek naar de mogelijke inmenging van Moskou in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, waarbij Trump werd verkozen. In reactie op de publicatie zei Trump tegenover Fox News dat hij nooit gepoogd heeft om dergelijke details verborgen te houden: "Iedereen had kunnen horen wat we besproken hebben. Die ontmoeting was vrij toegankelijk."

VS: vooralsnog toch alleen materieel teruggetrokken uit Syrië

Verwarring alom: waar een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht vrijdag overdag nog meldde dat de Verenigde Staten zijn begonnen met het terugtrekken van hun troepen uit Syrië, ontkende het Amerikaanse ministerie van Defensie dat bericht diezelfde dag in de avond.

Het Pentagon liet weten dat er vooralsnog geen militairen, maar slechts materieel is teruggetrokken uit Syrië. Volgens woordvoerder Sean Robertson wordt uit veiligheidsredenen niet bekendgemaakt wanneer en hoe de terugtrekking van het Amerikaanse leger precies zal verlopen. Maar wel zei hij vrijdagavond:

“We bevestigen dat tot nog toe geen militair personeel uit Syrië is overgeplaatst.”

In december vorig jaar kondigde president Donald Trump aan dat hij de ongeveer 2000 Amerikaanse militairen uit Syrië zou terugtrekken. Dat besluit zorgde internationaal voor opschudding. De Amerikaanse regering maakte later bekend eerst garanties van Turkije te willen voor de veiligheid van de Koerdische strijders die de bondgenoten van de VS zijn in de regio. Er bestaat vrees voor een Turks offensief in het gebied, omdat Turkije de Syrisch-Koerdische YPG beschouwt als een terroristische organisatie die gelinkt is aan de Turks-Koerdische PKK.

Terugtrekking Amerikaanse troepen in Syrië is begonnen

De VS zijn begonnen met het terugtrekken van de troepen uit Syrië. Dat heeft een woordvoerder van de krijgsmacht bevestigd. In de afgelopen dagen bestond er enige onduidelijkheid over de terugtrekking van het Amerikaanse leger.

De woordvoerder gaf uit veiligheidsoverwegingen geen details over hoe snel de militairen het gebied zullen verlaten. Ook zei hij niet welke eenheden en locaties het betreft, aldus persbureau AP. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vertrokken de eerste militairen op donderdagavond van de basis in al-Rmelan in de noordoostelijke provincie al-Hasakah.

President Trump kondigde op 19 december aan het Amerikaanse leger in Noord-Syrië binnen een paar weken terug te willen trekken. Dat leidde tot internationale kritiek. De vrees bestaat voor een Turks offensief in het gebied omdat Turkije de Syrisch-Koerdische YPG beschouwt als een terroristische organisatie die gelinkt is aan de Turks-Koerdische PKK. Afgelopen zondag zei de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton nog dat de troepen het noordoosten van Syrië pas zouden verlaten als IS volledig is ontmanteld en er garanties zijn dat Turkije de Syrisch-Koerdische militie niet aanvalt.

Trumps minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verdedigde de terugtrekkigng donderdag tijdens een bezoek aan een Egyptische universiteit in Kairo. Ook benadrukte hij het belang van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen voor de veiligheid van de Koerden in het gebied. "We houden ons aan de missie om Islamitische Staat en de radicale islam volledig te ontmantelen. [...] We blijven samenwerken met onze bondgenoten in de coalitie, ook in Libië en Jemen."

Lees ook: Turkije dreigt bedrogen uit te komen na Amerikaanse draai

Trumps ex-advocaat Cohen gaat weer getuigen in Congres

Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Trump, gaat weer getuigen in het Amerikaanse Congres. Dat melden Amerikaanse media. Hij verschijnt op 7 februari voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden, en belooft daar "een volledig en geloofwaardig" verhaal te vertellen over zijn werkzaamheden voor Trump.

Afgelopen december werd Cohen veroordeeld tot drie jaar cel - ironisch genoeg voor liegen tegen het Congres. Hij vertelde niet de waarheid over zijn bemiddeling tussen de Russische overheid en het campagneteam van Trump rondom de bouw van een Trump Tower in Moskou. Hij werd ook veroordeeld voor het illegaal afkopen van twee vrouwen die verhalen over affaires met Trump openbaar wilden maken in aanloop naar de verkiezingen van november 2016. Cohen gaat in maart de gevangenis in.

Trump: ik kom niet naar Davos vanwege 'shutdown'

President Donald Trump gaat later deze maand niet naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos vanwege de gedeeltelijke 'shutdown' van de Amerikaanse overheid. Dat heeft hij donderdagavond bekendgemaakt op Twitter. Trump verwijt de Democraten "onverzettelijkheid" in de discussie over de muur die hij wil bouwen aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten en verwijst naar "het grote belang van veiligheid voor onze natie." Hij besluit: "Ik annuleer op respectvolle wijze mijn zeer belangrijke reis naar Davos."

Eerder op donderdag had de president al laten weten dat hij overwoog om zijn reis af te zeggen als de sluiting aanhield. Volgens de website voor politiek nieuws The Hill spraken medewerkers van het Witte Huis de afgelopen dagen al over die beslissing.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Because of the Democrats intransigence on Border Security and the great importance of Safety for our Nation, I am respectfully cancelling my very important trip to Davos, Switzerland for the World Economic Forum. My warmest regards and apologies to the @WEF!

Het World Economic Forum vindt dit jaar plaats tussen 22 en 25 januari in de Zwitserse plaats Davos. Daar komen jaarlijks meer dan tweeduizend politieke leiders, economen en figuren uit het internationale bedrijfsleven bij elkaar.

De VS en China waren positief over de eerste gesprekken over een handelsovereenkomst

De Chinese vicepresident Wang Qishan wordt ook verwacht op de top. Het is niet duidelijk of er een officiële ontmoeting tussen hem en Trump staat gepland. De VS en China hebben een korte 'pauze' ingelast in de handelsoorlog en onderhandelen over een nieuw akkoord.

Voor de Davos-top van vorig jaar had Trump ook te maken met een kortstondige sluiting van de overheid, maar dat belemmerde zijn bezoek aan Zwitserland niet. Hij was toen de eerste president van de Verenigde Staten die deelnam aan de top sinds Bill Clinton. In een speech zei Trump toen dat zijn 'America first'-beleid prima kon samengaan met mondiale samenwerkingen.

Een eerdere versie van deze update is op 10 januari om 15.37 uur geschreven. Het is aangepast om 19.37 nadat Trump op Twitter zijn besluit bekend had gemaakt.

Amerikaanse grenswacht arresteert fors meer gezinnen aan Mexicaanse grens

De Amerikaanse grenswacht heeft een recordaantal gezinnen in hechtenis genomen aan de grens met Mexico. In het fiscale jaar 2018, dat voor de Amerikaanse regering van 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018 liep, werden bijna vierhonderdduizend migranten uit vooral Midden-Amerika gearresteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse grenswacht.

Het aantal arrestaties van samenreizende gezinsleden lag al bijna heel 2018 fors hoger dan in 2017. Afgelopen jaar werden er ruim 107 duizend gezinnen gearresteerd, dat is in vergelijking met 2017 een toename van 42 procent.

Het toegenomen aantal arrestaties past in het aangescherpte beleid van president Trump. Gezinnen die illegaal de Verenigde Staten binnen proberen te komen worden langer vastgezet en bovendien sneller gedeporteerd. Afgelopen jaar ontstond nog een storm van kritiek nadat bleek dat ouders en kinderen daarbij vaak gescheiden werden.

Verplaatsing naar het westen

Meer gezinnen werden gearresteerd in de grensgebieden bij El Centro (California), Tuscon en Yuma (Arizona). Dat kan erop wijzen dat de migrantenstromen zich steeds meer naar het westen verplaatsen.

Ook arresteerde de Amerikaanse grenswacht afgelopen jaar meer kinderen die zonder begeleiding van een volwassene reisden. Met een toename van bijna 20 procent waren dat in 2018 ruim 50 duizend migranten jonger dan achttien.

Laagste niveau sinds 1971

Het totale aantal arrestaties (vierhonderdduizend) in 2018 aan de zuidgrens met Mexico is overigens geen record. Vorig jaar lag dit zelfs op het laagste niveau sinds 1971. Het record van 1,6 miljoen arrestaties lag in 2000, het jaar dat George W. Bush het presidentiële stokje overnam van Bill Clinton.

De herkomst van de migranten is de afgelopen decennia sterk veranderd. Waren dit eerder vooral arbeidsmigranten uit Mexico, tegenwoordig gaat het vooral om arbeidsmigranten en vluchtelingen uit Guatemala, Honduras en El Salvador. Voor Guatemala verdubbelde het aantal gearresteerde migranten in 2018 ten opzichte van een jaar eerder.

Trump loopt boos weg uit overleg met Democraten

De oplossing voor de shutdown is voorlopig niet in zicht. President Donald Trump liep woensdag boos weg uit een overleg met Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer. Trump schrijft op Twitter dat hij aan de Democraten vroeg wat er zou gebeuren wanneer hij binnen 30 dagen "de boel weer opengooit".

"Stemmen jullie dan in met grensbewaking met een muur of stalen grensafscheiding?" De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi weigerde deze eis, waarop Trump vroegtijdig het gesprek beëindigde.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just left a meeting with Chuck and Nancy, a total waste of time. I asked what is going to happen in 30 days if I quickly open things up, are you going to approve Border Security which includes a Wall or Steel Barrier? Nancy said, NO. I said bye-bye, nothing else works!

Sinds eind december zitten de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten over een nieuwe begrotingswet muurvast. Trump wil alleen akkoord gaan wanneer er 5,7 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor het bouwen van een muur langs de grens met Mexico. Het begrotingsconflict escaleert vlak voor Kerstmis tot een zogenoemde ‘shutdown’ van de federale overheid. Sindsdien zit een deel van de ambtenarij met verlof thuis. Honderdduizenden andere ambtenaren werken gewoon, maar het is zeer de vraag of ze wel uitbetaald krijgen.

Lees ook: De onmogelijke grensmuur van president Trump

Handelsgesprekken China en VS afgerond, details nog niet bekend

Na drie dagen zijn de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China woensdag afgerond. Details over de uitkomst zijn nog niet bekendgemaakt, maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten later met een officiële verklaring te komen.

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich dinsdag al positief uit over de gesprekken, die moeten voorkomen dat de handelsoorlog tussen de twee landen escaleert. Ook de Aziatische en Europese beurzen reageerden woensdagochtend positief in de hoop op een doorbraak in de onderhandelingen.

De besprekingen, die een dag langer duurden dan gepland, zijn een eerste stap naar de beëindiging van de handelsoorlog die begin 2018 tussen de twee landen begon. Voorafgaand aan de besprekingen deed China al een aantal concessies. Zo schrapte het land tijdelijk de heffingen op Amerikaanse auto's en beloofde het de import van sojabonen te hervatten. Ook zal China weer meer buitenlandse investeringen toestaan.

Begin december schortten de VS al de verhoging van importtarieven op Chinese goederen op en zetten plannen voor aanvullende heffingen niet door.

De besprekingen zijn een eerste stap naar de beëindiging van de handelsoorlog die in 2018 tussen de twee landen ontstond. Foto Fred Dufour/AFP