Thuiskok

Citrus-Udon

U kunt ook ponzu in de winkel kopen, dat scheelt werk, maar die is wel wat scherper van smaak.

De ponzu: Roer de sojasaus, mirin en sake in een pan door elkaar en verwarm alles tot net onder het kookpunt. Voeg de shiitake en katsuobushi toe en zet het geheel een nacht in de koelkast. Zeef het mengsel boven een schaal en gooi de bonitovlokken weg. Bewaar de shiitakes voor een ander recept. Zeef het citroen- en sinaasappelsap en roer het door het sojamengsel.

De udon: Rooster de sesamzaadjes in een pannetje op laag vuur. Schud de pan af en toe om te voorkomen dat ze zwart worden. Zodra je ze hoort poffen, haal je de pan van het vuur en laat je ze afkoelen. Laat de sesamzaadjes in de suribachi of vijzel glijden en maal ze grof.

Breng op hoog vuur een grote pan met ruim wat water aan de kook. Voeg de udonnoedels toe en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan tot ze koud zijn. Verdeel de noedels over vier kommen. Roer de koude ponzu door het gefilterde water en schenk dit mengsel over de noedels. Bestrooi alles met het sesamzaad en leg de plakjes limoen erop.