Studentenvereniging

Burgemeester Groningen gaf Vindicat waarschuwing na nieuw geweld

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) van Groningen heeft studentencorps Vindicat in de zomer van 2018 een bestuurlijke waarschuwing gegeven. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van de Groningse nieuwssite Sikkom.nl. Het is voor het eerst dat in Groningen een studentenvereniging een dergelijke waarschuwing krijgt. Tot nu toe was dat enkel bij horecagelegenheden gebeurd.

Tijdens Buitenspelen, een festival dat door Vindicat wordt georganiseerd, vond in mei vorig jaar „een ernstig geweldsincident” plaats. Volgens Sikkom brak een student daarbij een arm. De vereniging weigerde desondanks de naam van een betrokkene te delen met de politie, zo blijkt uit een brief die Den Oudsten een maand later aan Vindicat schreef. Om de privacy van leden te beschermen, was het argument.

Door die informatie niet te delen, frustreerde Vindicat het politieonderzoek en dat rekent Den Oudsten de vereniging aan. Nog zo’n incident en de burgemeester dreigt met maatregelen, schrijft hij volgens de stukken die Sikkom in handen heeft.

De bestuurlijke waarschuwing is de eerste stap in het handhavingsprotocol dat de gemeente hanteert. Dat betekent, zo zegt de woordvoerder van de burgemeester, dat Den Oudsten de gang van zaken bij Vindicat „kritisch” volgt. Hij ontkent dat de burgemeester uit is op sluiting van de sociëteit van Vindicat. Uiteindelijk kunnen deze waarschuwingen consequenties hebben voor de exploitatievergunning van Vindicat. Dat middel is al met regelmaat ingezet bij horecagelegenheden.

Het dreigement over de exploitatievergunning is hard aangekomen bij Vindicat. De vereniging laat schriftelijk weten „serieus” om te gaan met de waarschuwing.

Het is niet het eerste incident bij Vindicat. In de zomer van 2016 liep een aspirant-lid hersenletsel op toen een lid tijdens de ontgroening op diens hoofd was gaan staan. In mei 2018 bleek dat een andere mishandeling niet gemeld was bij Rijksuniversiteit Groningen.