SecurCash nu wel failliet verklaard door rechter

Geldvervoer Geldtransporteur SecurCash is dinsdag failliet verklaard. Vorige week wees de rechtbank een aanvraag daarvoor nog af.

De geldwagens van SecurCash blijven nog even rijden.
De geldwagens van SecurCash blijven nog even rijden. Foto Rob Engelaar/Novum

Geldtransporteur SecurCash Nederland is alsnog bankroet verklaard. De rechter heeft een nieuwe faillissementsaanvraag van het bedrijf dinsdag goedgekeurd.

Het faillissement geldt alleen voor de ‘retailtak’ van het bedrijf, die winkels van contant geld voorziet. De afdeling die de geldautomaten bevoorraadt, blijft wel voortbestaan. Er zijn volgens SecurCash geen plannen om daarvoor het faillissement aan te vragen.

De geldwagens van het bedrijf blijven ondanks het bankroet de komende weken nog te zien in het straatbeeld. Op initiatief van De Nederlandsche Bank hebben vier banken een noodvoorziening van 1,5 miljoen euro getroffen waarmee het personeel (220 werknemers in vaste dienst) betaald kan worden. de werknemers krijgen zelfs een bonus als ze niet voortijdig opstappen.

SecurCash zag vorige week zijn faillissementsaanvraag nog afgewezen worden. De Haagse rechtbank stelde toen dat het bedrijf het faillissement zou aanwenden om onder langlopende verplichtingen uit te komen, zoals personeelscontracten. Er waren „nog voldoende liquide middelen” aanwezig om aan de verplichtingen te voldoen, oordeelde de rechtbank. SecurCash vroeg daarop uitstel van betaling aan.

Drie curatoren gaan nu bekijken of een overname van het bedrijf tot de mogelijkheden behoort. Of dat gaat lukken, is maar de vraag. Met het faillissement blijven nog twee grote(re) geldtransporteurs over: G4S en RCCS. Beide partijen hebben aangegeven wel geïnteresseerd zijn in de klanten van SecurCash, maar niet in het bedrijf zelf.

Directeur van SecurCash Mario Koevoets bezwoer vorige week nog dat een doorstart uitgesloten is. De geldtransporteur heeft naar eigen zeggen te maken met moeilijke marktomstandigheden waarbij jarenlang onder de kostprijs is gewerkt. Het bedrijf draaide over de afgelopen drie jaar een verlies van 20 miljoen euro. De tekorten werden steeds aangevuld door het Duitse moederbedrijf Diebold Nixdorf, maar dat besloot onlangs daarmee te stoppen.

Ook nam de hoeveelheid betalingen met contant geld sterk af en hing de overname van een andere geldvervoerder, Brink’s, als een molensteen om de nek van SecurCash.

Diebold voegde Brink’s drie jaar terug samen met SecurCash, maar doordat Brink’s nog allerlei dure vastgoedcontracten had, werd die overname nooit een succes.