Radio en televisie

Vastgoedbedrijf prins Bernhard koopt het Media Park in Hilversum

Het Media Park in Hilversum is verkocht aan Pinnacle, de vastgoedinvesteerder die voor een kwart in handen is van prins Bernhard jr. Hoeveel geld de huidige eigenaar, Europa Capital, ervoor krijgt, is niet bekend.

Met de verkoop krijgt Pinnacle 155.000 vierkante meter bedrijventerrein in handen, waarvan volgens Europa Capital 95 procent verhuurd is. Op het Media Park bevinden zich de NPO, RTL, radio- en tv-studio’s en bijna alle Nederlandse omroepen. Daarnaast zitten er veel faciliterende bedrijven. Niet alles wordt van de prins: de NOS, NPO, BNNVARA, VPRO en Beeld en Geluid hebben eigen panden.

De vastgoedonderneming van prins Bernhard jr., zoon van prinses Margriet en neef van de koning, kwam eerder in opspraak. Volgens Het Parool is hij eigenaar en mede-eigenaar van 590 panden, waarvan 349 in Amsterdam. Ook schreef de krant dat Pinnacle illegaal sleutelgeld vraagt aan huurders. Verder stapte in 2011 een snackbarhouder naar de rechter nadat Pinnacle de huur had opgezegd. Pinnacle werd in het gelijk gesteld. Ook andere bedrijven waarbij de prins betrokken was, kwamen in opspraak.

De gemeente Hilversum, Europa Capital, en architectenbureau UNStudio van Ben van Berkel presenteerden in juli een plan om het Media Park bruisend te maken. Het moet een internationaal media-centrum worden met nieuwemediabedrijven, hotels, een media-academie en studentenflats. Ook moeten er festivals komen.

Wethouder Wimar Jaeger (Media, Economie, D66) noemt het Media Park „een langzaam wegkwijnend bedrijventerrein” dat nog wel „een heel belangrijke economische motor voor Hilversum” is, en dat daarom „een warm nest voor nieuwe media” moet worden. Hij heeft echter nog niet met de nieuwe eigenaar gesproken en weet niet of die ook iets in het plan ziet.

Het Media Park (voorheen het Omroepkwartier) werd in 1967 geopend door prins Bernhard senior.