Misbruik

Justitie begint onderzoek naar atletiektrainer Jerry M.

Justitie stelt een onderzoek in naar Jerry M., de 58-jarige atletiektrainer die jarenlang minstens negen jonge meisjes heeft misbruikt bij verenigingen in Rotterdam, Den Haag en Barendrecht.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dat het onderzoek leidt, heeft het dossier bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gevorderd. M. legde in 2017 voor een tuchtcommissie van de ISR een bekentenis af over het misbruik. Dat leidde tot royement bij de Atletiekunie, maar tot vervolging kwam het niet. Geen van de slachtoffers wilde aangifte doen.

De politie heeft tevens een tiplijn geopend en „ontvangt graag alle informatie die bruikbaar kan zijn voor het onderzoek”. De kans bestaat dat enkele zaken verjaard zijn.

De zaak werd kwam afgelopen weekend in het nieuws na een onthulling van De Telegraaf. Het OM vermoedt dat er meer meldingen over Jerry M. gedaan zijn bij de politie „die vooralsnog niet tot een aangifte hebben geleid”. Justitie gaat al deze meldingen inventariseren. Daarna zal het OM beoordelen of er strafbare feiten gepleegd zijn en of die te vervolgen zijn.

Het viel de tuchtcommissie op dat M. bij de hoorzitting geen spijt of inlevingsvermogen toonde en „berekenend overkwam”.