Mexico

‘Nederland tapte in opdracht Amerikanen El Chapo af’

De Verenigde Staten hebben de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán anderhalf jaar lang op vrijwel dagelijkse basis afgeluisterd, met behulp van een server in Nederland. Dat meldt de Volkskrant op basis van anonieme bronnen. De VS werkten vanaf in 2011 via een server van hostingbedrijf Leaseweb net buiten Haarlem. Het Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie tapte de communicatie van de drugscrimineel en stuurde die via een tapcentrum in Driebergen integraal naar de Amerikaanse FBI. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid kon dinsdagavond niet direct reageren op het nieuws. In november begon in New York het proces tegen Guzmán. De Nederlandse politie zou pas na afloop van de operatie te horen hebben gekregen wie ze had afgeluisterd. (NRC)