Recensie

Recensie Muziek

Jazzrock-protest tegen grensbeleid Amerika

Zelf verliet Antonio Sánchez, drummer bij Pat Metheny en geprezen om de gedrumde soundtrack van Birdman (2014), Mexico als twintiger voor een muziekstudie in Amerika. Nu beziet Sánchez met afschuw hoe het voor migranten steeds onmogelijker wordt de grens met Amerika te passeren. Lines in the Sand is zijn protest in jazzrockvorm. Een indringend livefragment van een grensarrestatie zet de toon. In het driedelige jazznummer ‘Travesia’ is dan van alles te horen: de onvoorspelbaarheid van een oversteek, de rust en onrust, een mogelijke deporatie. De fusion raakt, trekt en woelt. De ritmische basis is met Sánchez altijd sterk, en met woordeloze zang komt het einddoel steeds weer in het vizier via de melodie. En dan is er het mooi opgebouwde, titelstuk (26 min) dat zich sereen via de piano ontluikt naar een stevig slotstatement.

Live: 10/1 Concertgebouw, A’dam. 11/1 LantarenVenster, Rotterdam.