‘Ik ben ten onrechte beschuldigd’

Topman Renault In een rechtbank in Tokio bepleitte Carlos Ghosn – tien kilo lichter, met een touw om zijn middel en sloffen aan – zijn onschuld.

Een rechtbanktekening van de in Japan gearresteerde Renault-topman Carlos Ghosn. Hij verscheen dinsdag voor het eerst sinds zijn arrestatie in het openbaar.
Een rechtbanktekening van de in Japan gearresteerde Renault-topman Carlos Ghosn. Hij verscheen dinsdag voor het eerst sinds zijn arrestatie in het openbaar. Tekening Kyodo via Reuters

Voor het eerst sinds hij bijna twee maanden geleden werd gearresteerd in Japan, was Renault-topman Carlos Ghosn dinsdag weer in het openbaar te zien. Hij verscheen in een hoorzitting in Tokio, aangevraagd door zijn advocaat Motonari Otsuru om de rechter te vragen waarom Ghosn wordt vastgehouden.

Gekleed in een donker pak zonder das, met boeien aan, een touw om zijn middel en plastic sloffen in plaats van schoenen, was de zakenman een schim van hoe hij er voor zijn arrestatie uitzag. Hij is tien kilo afgevallen, vertelde zijn zoon Anthony tegen het Franse weekblad Le Journal du Dimanche; het gevolg van voortdurend verhoor, gebrek aan contact, een onverwarmde isoleercel en schrale maaltijden.

Zijn strijdbaarheid was hij echter niet kwijt. In een lange verklaring weersprak hij alle aanklachten tegen hem. „Ik ben onschuldig aan de beschuldigingen tegen mij”, vertelde Ghosn in het Engels. „Ik ben ten onrechte beschuldigd en wordt onterecht vastgehouden, op basis van ongegronde en ongefundeerde beschuldigingen.”

Ghosn werd samen met zijn rechterhand Greg Kelly op 19 november gearresteerd voor het verzwijgen van bijna 39 miljoen euro van Ghosns salaris in financiële verslagen aan de Japanse effectenbeurs.

Japanse officieren van justitie houden verdachten doorgaans in hechtenis voor een periode van tien dagen, die de rechter vrijwel altijd met tien dagen verlengt. Daarna volgen nieuwe arrestaties met opnieuw twee periodes van tien dagen hechtenis, om de verdachte onder druk te zetten te bekennen. Zo ook bij Ghosn en Kelly: na afloop van de eerste periode werden ze op 10 december wederom gearresteerd, op grond van nieuwe beschuldigingen.

Nadat een Japanse rechter had besloten de hechtenisperiode niet te verlengen – een unicum – werd Ghosn op 21 december gearresteerd voor het schenden van de vennootschapswet. Hij zou verliezen op een valutaswap hebben overgedragen aan Nissan, en Nissan daarnaast een bedrag van 14,7 miljoen dollar hebben laten overmaken aan het bedrijf van een kennis zonder dat daar werk voor was verricht.

Kelly werd op Eerste Kerstdag al op borgtocht vrijgelaten, Ghosn niet. Voor hem bestaat een vluchtrisico en hij zou met bewijs kunnen knoeien, stelde de rechter dinsdag.

De hoorzitting was enkel ceremonie. Op de vragen van Ghosns advocaat waarom zijn cliënt wordt vastgehouden voor beschuldigingen die feitelijk kunnen worden weerlegd, antwoordde de rechter slechts dat hij die informatie niet kon geven omdat het onderzoek nog gaande is.

Tegengeluid

Dat antwoord was door de raadsman van Ghosn – voormalig hoofd van de officieren van justitie in Tokio – verwacht. Maar de hoorzitting schonk hem de gelegenheid er een internationaal mediaspektakel van te maken, inclusief persconferentie. Daarmee kon hij Ghosns kant van het verhaal stellen tegenover de tot nog toe veelal eenzijdige verslaggeving, voornamelijk gebaseerd op informatie die justitie heeft gelekt aan Japanse media.

De overdracht van het verlies op de valutaswap aan Nissan was slechts tijdelijk, legde de advocaat uit. Hij liet daartoe een ondertekende overeenkomst zien tussen Ghosn, diens bank en Nissan, waarin stond dat verlies of winst op de swap voor rekening zou blijven van Ghosn.

En het bedrag van 14,7 miljoen dollar, zo legde Otsuru uit, was voor werk verricht door het bedrijf van de Saoedische zakenman Khaled Juffali. Ghosn had een dealerconflict opgelost, jarenlang werkzaamheden verricht om de goedkeuring en financiering voor een nieuwe Nissan-fabriek in Saoedi-Arabië te bewerkstelligen, en investeringen voor Nissan vergaard. Het verhaal van de advocaat werd onmiddellijk bevestigd door een persverklaring van Juffali’s bedrijf.

De vooruitzichten voor Ghosn zijn intussen niet goed. Het zal waarschijnlijk ten minste zes maanden duren voordat de rechtszaak begint, zei zijn advocaat. De kans is groot dat er meer beschuldigingen komen.