In beeld

Een land te gevaarlijk voor kinderen

Twee maanden lang trok fotojournalist Miguel Gutiérrez (35) op met dakloze kinderen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Ze vertelden hem hun verhalen – over verwaarlozing, seksueel misbruik, honger en drugsverslaving. NRC-journalist Danielle Pinedo voerde een mailwisseling met hem naar aanleiding van zijn fotoserie.
Dakloze kinderen steken een drukke straat over. Cijfers ontbreken, maar opvanghuizen in het Zuid-Amerikaanse land zien een significante toename van zwerfkinderen. Venezuela kampt al jaren met een politieke, economische en sociale crisis. Soms worden kinderen in opvanghuizen, zogeheten shelters, afgeleverd door wanhopige ouders zonder inkomen.
Miguel Gutiérrez/EPA
Een jongen in een geïmproviseerde slaapplek. "Elk verhaal stemt verdrietig", schrijft Gutiérrez.
Miguel Gutiérrez/EPA
"Maar de verhalen van meisjes zijn het pijnlijkst", aldus Gutiérrez. "Niets is erger dan op straat te moeten leven als meisje in een seksistische maatschappij."
Miguel Gutiérrez/EPA
Deze jongen ligt half in foetushouding, zijn bovenlijf gewikkeld in een oude lap. Hij moet een jaar of zes zijn. De jongen is uitgeput. Het kan hem niets schelen wat er om hem heen gebeurt, schrijft Gutiérrez. De fotograaf zag hoe het kind ging liggen bij de ingang van een zakencentrum ten oosten van Caracas. "Eerst groette hij wat leeftijdgenoten die met kartonnen dolken speelden. Daarna stak hij zijn armen in zijn kleren en ging slapen." Hoe het jongetje heet weet Gutiérrez niet.
Miguel Gutiérrez/EPA
Gutiérrez zegt dat hij de kinderen die hij fotografeerde alleen zaken gaf die nuttig zijn op straat: kleding, lakens, handdoeken. De jongen op de foto eet voedselrestanten uit een zak vuilnis.
Miguel Gutiérrez/EPA
Deze jongen bedelt op straat. Gutiérrez: "Ik weigerde hun geld te geven; daar kopen ze drugs en sigaretten van."
Miguel Gutiérrez/EPA
Honger drijft vele kinderen uit het ouderlijk huis, in de ooit zo rijke Zuid-Amerikaanse oliestaat.
Miguel Gutiérrez/EPA
"Thuis was er geen eten, dus beproeven deze kinderen hun geluk op straat", schrijft de fotograaf.
Miguel Gutiérrez/EPA
Als stafjournalist voor persfotobureau EFE-EPA leidt Gutiérrez een ongeregeld bestaan. Hij heeft nog geen kinderen, maar als hij ze zou krijgen zou hij emigreren, zegt hij. "In zo’n complex en gevaarlijk land wil ik geen kinderen grootbrengen."
Miguel Gutiérrez/EPA
De zwangere Liliana (17) zit op de grond in een winkelcentrum. Zwerfkinderen besteden hun tijd vooral aan het zoeken naar etensresten op plekken waar veel mensen komen. Sommigen gebruiken drugs, om tijdelijk aan hun situatie te ontsnappen.
Miguel Gutiérrez/EPA
Liliana, enige tijd later, draagt haar pas geboren zoon Angel uit de kraamafdeling van het oudste openbare ziekenhuis van Caracas.
Miguel Gutiérrez/EPA
Kort na de geboorte wordt duidelijk dat Liliana aan syfilis leidt. Zij heeft deze gevaarlijke seksuele aandoening aan Angel overgedragen.
Miguel Gutiérrez/EPA