Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar vreugdevuren

Burgemeester Krikke van Den Haag wordt sinds nieuwjaarsnacht fel bekritiseerd omdat zij wist dat de vuurstapel vele meters te hoog was.

De brandweer is op nieuwjaarsdag bezig met nablussen.
De brandweer is op nieuwjaarsdag bezig met nablussen. Foto Bart Maat/ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar de uit de hand gelopen vreugdevuren tijdens de jaarwisseling in Den Haag. De OVV gaat onder meer onderzoeken hoe de vuren zijn voorbereid en wat er tijdens oudejaarsnacht fout ging. Dat heeft het instituut woensdag bekendgemaakt, nadat burgemeester Pauline Krikke (VVD) een verzoek had ingediend bij de OVV.

Het is onduidelijk wanneer de resultaten van het onderzoek naar buiten zullen komen. Burgemeester Krikke schrijft dat de OVV het onderzoek op tijd wil afronden zodat de “conclusies kunnen worden meegewogen bij de organisatie van de volgende jaarwisseling”. Een woordvoerder van de OVV laat desgevraagd weten dat de raad hoopt “in het najaar van 2019 te kunnen publiceren”.

Krikke wordt sinds nieuwjaarsnacht fel bekritiseerd, omdat zij wist dat de vuurstapels voor de zogenoemde vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp vele meters te hoog waren. Toch greep de gemeente niet in, alleen de dranghekken voor het publiek werden iets naar achteren verplaatst. In Scheveningen ging het fout, door de stevige wind vlogen vliegvuur en stukjes brandend materiaal vervolgens het dorp in.

In juni 2018 al gewaarschuwd

Uit de hele regio moesten brandweerkorpsen opgeroepen worden om te blussen tijdens oud en nieuw. Er vielen geen gewonden, maar de schade kan in de miljoenen lopen. Onder meer auto’s en gebouwen raakten zwaar beschadigd.

Lees ook: Dit vuur moest rotzooi voorkomen

Opvallend is dat burgemeester Krikke in juni 2018 al waarschuwde voor de risico’s van de zogenoemde vreugdevuren. In een brief aan de gemeenteraad over de jaarlijkse evaluatie van de nieuwjaarsnacht van 2018 schreef zij dat “we momenteel op het uiterste zitten van wat op een verantwoorde manier mogelijk is”.

Krikke benadrukte in de brief het belang van de veiligheidseisen, waar de organisatoren van de vuren zich ‘strikt’ aan dienen te houden. “Dit zal bij de voorbereidingen op de komende jaarwisseling weer prioriteit hebben”, stelde de burgemeester destijds.

Het zogenoemde vreugdevuur wordt ieder jaar op de stranden van Den Haag opgebouwd uit duizenden houten pallets. Rivaliserende dorpen aan de kust bestrijden elkaar om wie de hoogste stapel kan bouwen, voor veel kustbewoners is het afsteken een jaarlijks feest.