Brexit

May probeert Britten over te halen met opiniestuk

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Recent stemden de lidstaten van de EU in met het uittredingsakkoord van premier Theresa May, maar een stemming in het Britse Lagerhuis volgt nog. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Lees verder in het nieuwe blog

Dit Brexitblog sluiten we af. Alles over de beslissende week waarin het parlement zich zal uitspreken over Mays Brexitakkoord, lees je in het nieuwe blog.

May: parlement wil liever géén Brexit dan een no deal-scenario

May probeert Britten over te halen met opiniestuk

Met nog twee dagen te gaan tot wat waarschijnlijk een van de belangrijkste momenten in de Brexitgeschiedenis wordt, probeert premier May voor de laatste keer de Britten te overtuigen van haar deal. In een ingezonden stuk naar The Sunday Express schrijft May dit weekend: "Dinsdag zal jouw MP [Lagerhuislid, red.] stemmen over deze deal en daarmee stemmen over jouw toekomst."

Als het Lagerhuis dinsdag geen akkoord bereikt, zijn de gevolgen voor het vertrouwen in de democratie "catastrofaal", schrijft ze. Ook haalt May zijdelings uit naar oppositieleider Corbyn, die ze omschrijft als een politicus die meer bezig is met "een politiek spelletje" dan met de belangenbehartiging van het volk.

Het opiniestuk is vooral een herhaling van zetten. Zo hamert May erop dat haar Brexitakkoord toch echt goed is voor de gezondheidszorg, de vrije handel en de Britse visserij - stuk voor stuk argumenten die de premier de afgelopen maanden steevast herhaalde, maar die haar in het Lagerhuis maar weinig extra steun opleverden. Met de publicatie, specifiek gericht aan het Britse volk, lijkt ze nog één poging te willen doen om het Lagerhuis voor dinsdag aan haar kant te krijgen.

Vorig jaar hoopte May de publieke opinie ook dusdanig te keren, zodat de parlementsleden uiteindelijk met haar mee zouden stemmen. Uiteindelijk stelde ze de stemming uit om een nederlaag te voorkomen. Of het haar dit keer lukt, zal dinsdag moeten blijken.

Quite a few Facebook ads against Theresa May's Brexit deal running from pages with very little information about who is behind them. https://t.co/sWRkUAmbZa cc. @carolecadwalla pic.twitter.com/bDxFzX1jUK

— Donie O'Sullivan (@donie) January 13, 2019

'Labour bereidt motie van wantrouwen tegen Mays kabinet voor'

Als het Lagerhuis dinsdag niet instemt met het Brexitakkoord van premier Theresa May, dient oppositiepartij Labour mogelijk een motie van wantrouwen tegen Mays kabinet in. Dat schrijft The Guardian zondag. De motie wordt dan waarschijnlijk woensdag ingediend. Lagerhuisleden van Labour is op het hart gedrukt om dinsdagavond bij de stemming aanwezig te zijn, maar om ook woensdag paraat te staan, meldt de krant.

De kans dat May de stemming volgende week wint, lijkt klein. Nadat zij de oorspronkelijke stemming over het akkoord in december een dag van tevoren uitstelde, heeft ze nauwelijks extra steun voor haar deal verkregen. Ook binnen de premiers eigen Conservatieve Partij lijkt algemeen te zijn geaccepteerd dat May dinsdag een nederlaag tegemoet gaat. Tories vrezen dat er mogelijk een verschil van wel tweehonderd stemmen tussen voor en tegen zal zitten. Een verschil van honderd stemmen, zo schrijft The Guardian, is waar May maximaal op mag hopen.

Lees ook: Dinsdag stemt het Lagerhuis over de Brexit-deal. Een van de pluspunten, houdt premier May niet op te herhalen, is dat Britse visgronden weer Brits worden.

Wat er precies gebeurt als het akkoord sneuvelt, is moeilijk te voorspellen. Mogelijk wordt de deadline voor uittreding (nu 29 maart) verschoven, maar een politieke crisis ligt ook op de loer. Als Labour tot een motie van wantrouwen overgaat en deze wordt aangenomen, zijn nieuwe verkiezingen denkbaar. Oppositieleider Jeremy Corbyn stuurt daar al maanden op aan. Toch is het maar de vraag of de oppositie genoeg steun voor een motie weet te krijgen: zo'n tien leden van gedoogpartner DUP zeiden bereid te zijn om May en haar kabinet te steunen.

Abe en Rutte willen no-deal Brexit voorkomen

De Japanse premier Shinzo Abe ziet een belangrijke rol weggelegd voor zijn Nederlandse collega Mark Rutte om te voorkomen dat er geen Brexitdeal komt. Tijdens zijn bezoek aan Rotterdam zei Abe dat beide leiders van mening zijn "dat de gevolgen van de Brexit een minimale invloed mogen hebben op de wereldeconomie".

Abe bezocht Rutte een dag voor zijn ontmoeting met de Britse premier Theresa May. Japan en Nederland behoren tot 's werelds grootste exporteurs en vrezen dat hun economieën veel schade ondervinden van een no-deal Brexit. Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat een Brexit zonder deal Nederland tot 2030 2,3 miljard euro kost.

Twitter avatar TomoakiIshigaki Tomoaki Ishigaki 石垣友明 Joint press conference between PM Abe and Prime Minister Rutte at Euromast in #Rotterdam. Two leaders explained key topics of their meeting ranging from @g20org in Osaka, Brexit, to global issues such as climate change, and reaffirmed their cooperation. #PMinAction @NLinJapan https://t.co/7qEeIdlIWX

Tijdens de persconferentie in de Euromast in Rotterdam zei Rutte dat Nederland "hard werkt met onze Duitse en Franse collega's voor een goede afloop van de stemming van volgende week".

Dinsdag 15 januari stemt het Britse Lagerhuis over het Brexitvoorstel van premier May. Deze stemming zou in december plaatsvinden, maar werd door May uitgesteld uit angst dat een meerderheid van de parlementariërs tegen de noodoplossing voor Noord-Ierland zou stemmen.

Lees ook: Parlementaire stemming Brexit gaat dinsdag niet door

May moet deal snel aanpassen als deze dinsdag wordt weggestemd

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met een amendement dat premier May verplicht om, als haar Brexitplan dinsdag wordt weggestemd, binnen drie zittingsdagen een aangepaste versie te presenteren.

De tijd die hier normaal gesproken voor staat is 21 kalenderdagen. Oorspronkelijk had May, wanneer haar plan zou worden weggestemd, pas in februari met verplichte aanpassingen moeten komen. Omdat het VK in maart al uittreedt, vinden Lagerhuisleden dat te laat. Zij beschuldigen de premier ervan het op het laatste moment aan te laten komen, omdat May zou denken dat 'haar Brexit' er op die manier toch doorheen komt.

Hoppa. Weer verliest May een stemming in het Lagerhuis. Wat een taferelen in het parlement. Geruzie, consternatie, geharrewar. https://t.co/67FddCpOwM

— Melle Garschagen (@mgarschagen) January 9, 2019

Volgende week dinsdag stemt het Britse Lagerhuis dan eindelijk over het Brexitvoorstel van premier Theresa May. De stemming stond oorspronkelijk in december gepland, maar May stelde dit op het laatste moment uit om een nederlaag te voorkomen. Toch lijkt het er allerminst op dat ze in de tussentijd meer steun onder de Lagerhuisleden heeft weten te vergaren voor haar Brexitplan. De motie waarover woensdag werd gestemd, was zelfs afkomstig van Mays partijgenoot Dominic Grieve. Ook binnen de Tories heerst dus grote verdeeldheid over de koers die May vaart.

Plan B

In december stemden de Commons ook al in met een bijzonder amendement. Toen werd besloten dat het Lagerhuis inspraak krijgt in Mays aangepaste versie. Dat betekent dat, als haar deal dinsdag wordt weggestemd en May na drie dagen dus terugkeert naar het Huis met plan B, de Lagerhuisleden plan B op hun beurt weer mogen veranderen.

Woensdag markeerde de tweede nederlaag voor May in korte tijd. Een dag eerder verloor de premier ook al een stemming over wat het kabinet belastingtechnisch wel en niet mag, in het geval van een no deal. De amendementen hebben geen enorme politieke gevolgen, maar laten wel zien dat 'rebels' in het Lagerhuis er alles op zetten om de controle over Brexit uit handen te krijgen van Mays kabinet.

De Noord-Ierse gedoogpartner DUP liet woensdag al weten dat zij nog steeds niet akkoord gaat met de noodoplossing voor de Ierse grens. Daarmee staat May nu helemaal 0-1 achter, nog voordat de Brexitstemming echt is begonnen.

.@NigelDoddsDUP has responded to the Government's Brexit proposals for Northern Ireland

READ FULL STATEMENT 📄: https://t.co/rEjHwGBxnd pic.twitter.com/CzRsFFGMRh

— DUP (@duponline) January 9, 2019

Theresa May terug naar het Lagerhuis voor debat

Volgende week, op dinsdag 15 januari, stemt het Britse Lagerhuis over de Brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De komende dagen moet premier Theresa May het akkoord opnieuw verdedigen in het parlement. De stemming was eigenlijk gepland in december, maar toen was duidelijk dat veel parlementariërs ontevreden waren met de deal. May besloot de stemming door te schuiven en bij Europese leiders te vragen om aanpassing.

Maar in de tussentijd lijkt er, zowel aan de tekst van de deal als aan de standpunten van de Britse Lagerhuisleden, weinig te zijn veranderd. Dinsdagmiddag wordt in het Lagerhuis begonnen met de laatste serie debatten over het akkoord. Lees het nieuwste stuk van NRC-correspondent Melle Garschagen:

Ken je die van de grote Brexit-truc?

Welkom in een nieuw Brexitblog, waarin NRC de laatste ontwikkelingen rondom de Britse uittrede uit de Europese Unie volgt. Lees hier het vorige blog terug.