Brede onderwijsstaking op 15 maart

Voor meer investeringen

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft een landelijke staking aangekondigd op vrijdag 15 maart voor leraren in het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs én het hoger onderwijs. Vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek heeft zich bij de actie aangesloten, ook groepen als PO in Actie en WO in Actie steunen de staking. Vakbond CNV Onderwijs doet niet mee.

Het zou de eerste keer zijn dat leerkrachten op alle onderwijsniveaus op dezelfde dag staken. Met de actie hopen de bonden druk te zetten op de politiek om meer te investeren in het onderwijs en daarmee „dalende leerlingprestaties en de lerarentekorten” tegen te gaan. Volgens de AOb is „structureel 2,9 miljard euro nodig, voor primair tot en met hoger beroepsonderwijs”. De bond wil dat er in deze kabinetsperiode al een begin wordt gemaakt met extra investeringen.

Het is onduidelijk hoeveel leraren daadwerkelijk zullen gaan staken op 15 maart. „Dat is aan de schoolbesturen zelf”, zegt een woordvoerder van de PO-raad, de organisatie van schoolbesturen in het basisonderwijs, tegen De Volkskrant. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) vindt dat studenten niet de dupe mogen worden van stakingen.

CNV Onderwijs, met 50.000 leden de één na grootste onderwijsbond, doet helemaal niet mee. Voorzitter Loek Schueler noemt staken in de Volkskrant „een ultiem middel” en vindt dat eerst onderhandelingen afgerond moeten worden.

De staking is onderdeel van een week actievoeren voor meer investeringen in het onderwijs, schrijft de AOb. De week wordt afgesloten met een protest op het Malieveld in Den Haag. Het ministerie van Onderwijs heeft nog niet gereageerd. (NRC)