Vluchtende vrouw vraagt hulp via sociale media

Saoedi-Arabië Een Saoedische vrouw die op de vlucht is voor haar familie wordt in Thailand tegengehouden en voert actie via sociale media.

Rahaf Mohammed al-Qunun in gesprek met de Thaise immigratiedienst in een luchthavenhotel in Bangkok.
Rahaf Mohammed al-Qunun in gesprek met de Thaise immigratiedienst in een luchthavenhotel in Bangkok. Foto Reuters

Een 18-jarige Saoedische vrouw die zich op de vlucht voor haar familie had opgesloten op haar hotelkamer in Bangkok, mag tijdelijk in Thailand blijven. Ze heeft de kamer inmiddels verlaten.

Rahaf Mohammed al-Qunun mag in Thailand blijven totdat haar asielaanvraag beoordeeld is. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zorgt intussen voor haar veiligheid.

Al-Qunun verschanste zich dit weekend op haar hotelkamer op de luchthaven van Bangkok. Ze was uit haar thuisland gevlucht voor huiselijk geweld en vreest vermoord te worden als ze terug moet naar Saoedi-Arabië. Op weg naar haar eindbestemming, Australië, werd bij een tussenstop in Bangkok haar paspoort ingenomen. Daardoor kon al-Qunun niet verder reizen. Ze had een geldig visum voor Australië.

Via sociale media vroeg al-Qunun om hulp. Ze zei de kamer pas te willen te verlaten als ze met VN-functionarissen mocht spreken. Al-Qunun was bang dat de Thaise autoriteiten haar terug zouden sturen naar Saoedi-Arabië. De vrouw mocht uiteindelijk spreken met UNHCR, die kan bepalen of zij recht heeft op een vluchtelingenstatus.

De Thaise politie liet maandag weten dat ze voorlopig niet teruggestuurd zal worden als zij dat niet wil. „We sturen niemand de dood in”, aldus de immigratiediensten.

Al-Qunun zegt te worden mishandeld door mannelijke familieleden, die haar ook meermaals met de dood hebben bedreigd. Zij zouden haar ook gedwongen hebben zes maanden in haar kamer te blijven als straf voor het afknippen van haar haar.

„Mijn broers en familie en de Saoedische ambassade zullen me opwachten”, zei ze tegen internationale persbureaus. „Mijn leven is in gevaar. Mijn familie dreigt me te vermoorden voor de meest triviale dingen.”

Het nieuws dat haar vader inmiddels in Bangkok is gearriveerd baarde haar grote zorgen, zei ze. Maar onder de hoede van UNHCR voelde ze zich desondanks veilig.

De Saoedische ambassade had tegenover Thaise auroriteiten verklaard dat de vrouw was weggelopen bij haar familie. Mensenrechtenorganisaties volgen de zaak nauwgezet.

Saoedische vrouwen die hun familie ontvluchten kunnen flinke straffen krijgen als zij gepakt worden. In 2017 probeerde de Saoedische Dina Lasloom naar Australië te vluchten, om daar asiel aan te vragen. Ze werd aangehouden bij een overstap op de Filippijnen en teruggevlogen naar Saoedi-Arabië. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. (AP, Reuters)