Vertrekkende vluchten Heathrow even geannuleerd om mogelijke drone

Anderhalf uur werden alle vertrekkende vluchten aan de grond gehouden. Een mogelijke drone is nog niet gevonden.

Vliegtuigen van British Airways op luchthaven Heathrow.
Vliegtuigen van British Airways op luchthaven Heathrow. Foto Andy Rain/EPA

De Londense luchthaven Heathrow heeft dinsdagavond anderhalf uur al zijn vertrekkende vluchten geannuleerd nadat een drone in de omgeving is gesignaleerd. Volgens persbureau Reuters is het vliegverkeer tegen 20.00 uur weer hervat.

De Londense politie kreeg rond 17.00 uur plaatselijke tijd (18.00 uur in Nederland) de eerste meldingen van een mogelijke drone. Kort erna werden alle vluchten stilgelegd. De politie en de luchthaven onderzoeken het mogelijke incident samen.

Heathrow is de drukste luchthaven van Europa, met in 2017 bijna 78 miljoen passagiers. Schiphol, dat op nummer drie van Europa staat, telde dat jaar 68,4 miljoen reizigers.

Twitter avatar HeathrowAirport Heathrow Airport We are responding to a drone sighting at Heathrow and are working closely with the Met Police to prevent any threat to operational safety. As a precautionary measure, we have stopped departures while we investigate. We apologise to passengers for any inconvenience this may cause.

Vorige maand werden op de eveneens Londense luchthaven Gatwick meer dan duizend vluchten geschrapt na signaleringen van drones. Naar schatting werden 140.000 reizigers hierdoor benadeeld. Om herhaling te voorkomen, schaften Gatwick en Heathrow een militair antidronesysteem aan.

De Britse politie is nog altijd op zoek naar degenen die achter de drones rond Gatwick zaten. Twee verdachten die kort na het incident werden aangehouden, bleken onschuldig. Een dag na hun aanhouding werden ze weer vrijgelaten.

Lees ook: Het grote mysterie: wie zat(en) er achter de rogue drones op vliegveld Gatwick?