Trump eist een ‘fysieke barrière’ om ‘grenscrisis’

Immigratie President Trump hield dinsdagavond zijn eerste tv-rede op primetime. Over de shutdown en de grensmuur. „Dit kan in 45 minuten worden opgelost.”

Bij de grens met Mexico, ter hoogte van de stad Tijuana, staan meerdere prototypes voor de grensmuur die Trump wil bouwen.
Bij de grens met Mexico, ter hoogte van de stad Tijuana, staan meerdere prototypes voor de grensmuur die Trump wil bouwen. Foto Guillermo Arias/AFP

Toen het Witte Huis omroepen deze week benaderde of president Donald Trump de natie dinsdagavond op primetime zou mogen toespreken, zeiden die niet meteen ja. De Amerikaanse president kan zulke zendtijd namelijk niet opeisen: die moet hem gegund worden.

Tv-zenders weigerden in 2014 bijvoorbeeld een soortgelijk verzoek van toenmalig president Obama die burgers wilde bijpraten over immigratiewetgeving. De omroepen zeiden dat een toespraak over dit onderwerp ‘te politiek’ zou worden. Een address to the nation heeft vaak een boodschap van nationaal belang, zoals zaken van oorlog en vrede.

Immigratie was ook het thema van de toespraak die Trump dinsdagavond hield. Toch lieten NBC, CBS, ABC, CNN en Fox News maandag binnen enkele uren allemaal blijken hun programmering voor de president te zullen onderbreken. Dat had meerdere redenen. Zo was dit Trumps eerste tv-rede vanuit het Oval Office sinds hij begin 2017 aantrad. Obama was in 2014 reeds zes jaar president en had de bevolking toen al meermaals toegesproken.

Vrouwen en kinderen zijn vooral slachtoffer van onze kapotte systeem. Dat is de tragische realiteit van migratie aan onze zuidgrens.

President Trump in zijn boodschap aan het volk

Ook voelden sommige zenders dat ze niet konden weigeren, juist omdat ze een gespannen relatie hebben met Trump. Een (anonieme) omroepbaas legde het CNN-journalist Brian Stelter in een sms zo uit: „Hij noemt ons de hele tijd nepnieuws, maar wil wel toegang tot de ether… Als we hem die zendtijd geven, zal hij een tendentieus verhaal afsteken zonder tegenspraak. En als we hem de tijd niet geven, zal hij elke zender partijdig noemen. Dus wat we ook doen, wij zijn verdoemd.”

Trump sprak dinsdagavond over de „groeiende humanitaire en nationale veiligheidscrisis aan onze zuidgrens”. In de loop van 2018 trok het aantal Midden-Amerikaanse migranten dat asiel wil aanvragen in de Verenigde Staten fors aan. Trump: „Elke dag stuiten onze grenswachten op duizenden illegale migranten die het land proberen in te komen. We hebben geen plek meer om hen vast te zetten en geen manieren hen fluks terug te brengen naar hun land”. Donderdag reist Trump zelf naar de grens om er te spreken met hulpverleners en wethandhavers.

Conflict met Democraten

Het tweede deel van zijn acht minuten lange rede, besteedde Trump aan zijn conflict met de Democraten over zijn ‘grensmuur’. Dit bouwproject was in 2016 een centrale belofte in zijn presidentscampagne, maar is nog niet van de grond gekomen. Trump eist er in de begroting 5 miljard dollar extra voor, maar de nieuwe Democratische meerderheid in het Huis weigert. Sinds Kerst is de federale overheid door deze impasse deels gesloten.

Het conflict over wat hij nu een „fysieke barrière” noemt, kan „in drie kwartier opgelost worden”, zei Trump dinsdag. Hij deed de Democraten al concessies. „Het zal een stalen barrière worden in plaats van een betonnen muur. [...] Dat is ook wat professionals aan de grens willen en nodig hebben. Dat is gewoon gezond verstand.”

De president moet ophouden het Amerikaanse volk te gijzelen met een gefabriceerde crisis en de overheid heropenen

Nancy Pelosi, Democraat en voorzitter van het Huis

Door de shutdown zit een deel van de ambtenarij met onbetaald verlof thuis. Honderdduizenden collega’s die ‘essentiële’ taken verrichten worden geacht gewoon door te werken, terwijl onzeker is of ze met terugwerkende kracht loon zullen krijgen. De shutdown is daarmee impopulair, maar Trump zei al dat hij de deze desnoods „maanden of jaren” wil volhouden.

Intussen melden sommige ambtenaren zich al ziek met de blue flu (een griep die alleen geüniformeerden treft). Gratis werken wordt onbetaalbaar voor ze, bijvoorbeeld omdat kosten voor kinderopvang of woon-werk-verkeer wel doorlopen. Andere ambtenaren laten discreet hun onvrede blijken. Zo schreven meteorologen in Alaska een weerbericht waarvan de eerste letters van elke nieuwe regel samen een verborgen boodschap bevatten: beëindig de shutdown.

Lees ook: De onmogelijke grensmuur van president Trump

Dit artikel is geactualiseerd op 09-01-2019 om 12.20 uur