Thuiskok

Misosoep met aubergine

Het is zeker aan te raden zelf eens dashi te maken, het recept vindt u in het boek en online, maar voor deze soep kunt u ook dashipoeder gebruiken verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt.

Rooster de sesamzaadjes in een pannetje op laag vuur. Schud de pan af en toe om te voorkomen dat ze zwart worden. Zodra je ze hoort poffen, haal je de pan van het vuur. Laat ze afkoelen, doe ze in een suribachi of vijzel en maal ze grof.

Verhit de grillpan op hoog vuur. Gril de aubergines twee minuten aan beide kanten. Haal ze uit de pan en zet weg. Verhit de dashi in een pan op middelhoog vuur tot net onder het kookpunt en draai het vuur laag.

Roer de tahin en miso in een kommetje door elkaar en schenk er een soeplepel dashi bij. Roer net zo lang tot de miso is opgelost en schenk het mengsel dan terug in de pan. Verhit alles opnieuw tot net onder het kookpunt – laat de soep niet koken. Verdeel de gegrilde aubergine over vier kommen en schenk de warme soep erover. Strooi voor het opdienen de gemalen sesamzaadjes en rucola erover.