SecurCash alsnog failliet verklaard

Het bedrijf had volgens de rechter vorige week nog genoeg middelen om schuldeisers te betalen. Nu niet meer.

Een wagen van SecurCash op het Utrechtse Jaarbeursplein.
Een wagen van SecurCash op het Utrechtse Jaarbeursplein. Foto Egbert Hartman / Hollandse Hoogte

Geldtransporteur SecurCash Nederland is alsnog failliet verklaard. De rechter heeft een nieuwe aanvraag van het bedrijf dinsdag goedgekeurd, bevestigt curator Marc Udink aan NRC.

Het faillissement geldt alleen voor de ‘retailtak’ van het bedrijf, die winkels van contant geld voorziet. De geldwagens blijven ondanks het faillissement voorlopig nog te zien in het straatbeeld. Een aantal banken heeft voor financiering gezorgd, waardoor het bedrijf haar activiteiten voorlopig nog door kan zetten. Onduidelijk is hoe lang dat duurt. De dienstverlening aan banken (het bijvullen van geldautomaten) gaat hoe dan ook door en staat los van het faillissement, benadrukt het bedrijf.

Lees ook dit achtergrondstuk over SecurCash: Gebotst op cashloos consumeren

Pinautomaten

SecurCash Geldverwerking blijft nog overeind, hoewel Udink verwacht ook voor die tak van het bedrijf binnenkort de uitstel van betaling in te zullen moeten trekken. Ook voor SecurCash Geldverwerking wordt dan waarschijnlijk snel faillissement aangevraagd.

SecurCash vroeg vorige week tevergeefs faillissement aan bij de rechtbank in Den Haag. Die was er niet van overtuigd dat de liquide middelen van het bedrijf écht op waren en vond de aanvraag bovendien niet juist gemotiveerd. De rechter zei donderdag de indruk te hebben dat de transporteur het faillissement aangreep om zich op eenvoudige manier van langetermijnovereenkomsten te ontdoen.

Er werken 220 mensen in vaste dienst bij SecurCash. Voor de 160 medewerkers van het dinsdag failliet verklaarde SecurCash Nederland wordt ontslag aangevraagd.