Opnieuw drie arrestaties om rellen Sinterklaasintocht Eindhoven

De mannen zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. Eerder werden al dertien mannen gearresteerd.

De politie en ME beschermen de demonstratie van KOZP bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.
De politie en ME beschermen de demonstratie van KOZP bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Foto Merlin Daleman

In Eindhoven en Helmond heeft de politie dinsdag drie mannen opgepakt voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven. Het gaat om mannen van 25, 27 en 32 jaar, meldt de politie.

De mannen zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Lees ook deze reportage over de rellen bij de intocht: In Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

Op 17 november vond de anti-Zwarte Piet-demonstratie plaats, niet ver van de Sinterklaasintocht. Een groep van ruim tweehonderd tegendemonstranten zocht toen de confrontatie op met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De demonstranten, onder wie een deel van de harde kern van PSV, riepen racistische leuzen als “vuile kutneger” en “kruip de boom in”. Ook werden de actievoerders bekogeld met blikken bier en eieren. Een politieagent kreeg schoppen.

Dertien arrestaties

Die dag werden zes mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Op 11 december vonden nog zes arrestaties plaats en een dag later meldde een man zichzelf bij de politie, waarop hij werd aangehouden. De gearresteerden zijn vrijgelaten.

In het onderzoek naar strafbare feiten rondom de demonstratie maakt de politie gebruik van camerabeelden. Op basis daarvan zijn de aanhoudingen verricht. De politie maakt een dossier op tegen de groep en stuurt dit door naar het Openbaar Ministerie, dat over kan gaan tot vervolging.