Minister Blok: Britten mogen ook bij ‘No Deal’ in Nederland blijven

Brexit

Ook als er géén Brexit-deal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, mogen de 45.000 Britten die in Nederland wonen en werken hier blijven. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) maandag aan de Tweede Kamer geschreven. De Britten moeten wel een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen, maar zullen vallen onder de regels voor ‘gewone’ EU-burgers.

Dit betekent dat alle Britten die op het moment van uittreding rechtmatig in Nederland verblijven, hier mogen blijven wonen, studeren en werken. Zij worden, net als EU-burgers, vrijgesteld van de inburgeringsplicht. Blok wil ook vastleggen dat de Britten hun recht op sociale zekerheid behouden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal de Britse inwoners van Nederland „voor het einde van januari” op de hoogte stellen over wat hun te wachten staat bij een No Deal-scenario. Bijna de helft van de Britten die in Nederland woont, werkt hier.

Britten die buiten het VK maar wel in de EU wonen, verliezen bij de Brexit op 29 maart hun verblijfsrecht indien geen akkoord wordt gesloten tussen de EU en het VK. Het Nederlandse kabinet pleit in dat geval voor een overgangsperiode van vijftien maanden vanaf de dag dat het VK de EU verlaat, zodat de Britten hun nieuwe verblijfsvergunning kunnen regelen.

Blok spreekt over een „fatsoenlijke oplossing” voor een ongewenst scenario. De minister benadrukt dat hij vindt dat een terugtrekkingsakkoord „voor iedereen de allerbeste uitkomst is”. Dit akkoord moet echter nog worden geratificeerd door het Britse parlement én het Europees Parlement, pas daarna kan de EU het akkoord daadwerkelijk sluiten.

Brexitdeal May nog altijdkansloos pagina 7