Justitie stelt onderzoek in naar atletiektrainer Jerry M.

De 58-jarige Jerry M. bekende afgelopen zomer misbruik van minstens negen jonge vrouwen op drie atletiekverenigingen.

Een atletiekbaan van Atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht. Het is een van de clubs waar een Rotterdamse atletiektrainer jarenlang diverse meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte.
Een atletiekbaan van Atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht. Het is een van de clubs waar een Rotterdamse atletiektrainer jarenlang diverse meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte. Foto Robin Utrecht/ANP

Justitie stelt een onderzoek in naar Jerry M., de 58-jarige atletiektrainer die jarenlang minstens negen jonge meisjes heeft misbruikt bij verenigingen in Rotterdam, Den Haag en Barendrecht.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dat het onderzoek leidt, heeft het dossier bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gevorderd. M. legde in 2017 voor een tuchtcommissie van de ISR een bekentenis af over het misbruik.

Lees ook: Mensen hopen altijd dat de ander zal ingrijpen

Dat leidde tot royement bij de Atletiekunie, maar tot vervolging kwam het niet. Geen van de slachtoffers wilde aangifte doen. De politie heeft tevens een tiplijn geopend en “ontvangt graag alle informatie die bruikbaar kan zijn voor het onderzoek”. Mogelijk zijn enkele zaken verjaard.

De zaak werd kwam afgelopen weekend in het nieuws na een onthulling van De Telegraaf. Het OM vermoedt dat er meer meldingen over Jerry M. gedaan zijn bij politie “die vooralsnog niet tot een aangifte hebben geleid”. Justitie gaat de meldingen inventariseren. Daarna beoordeelt het OM of er vervolging kan worden ingesteld.

Geen aangifte

M. had onbeschermde seks met de meisjes, enkelen werden zwanger. In 2000 en 2009 werd misbruik van M. gemeld bij de politie. Beide keren deden de slachtoffers uiteindelijk geen aangifte omdat zij de consequenties vreesden. Naast misbruik toonde M. minderjarigen dierenporno en maakte hij zich schuldig aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en intimidatie.

In 2017 deed een 21-jarige atlete opnieuw melding, nadat zij door M. betast was. Dat leidde uiteindelijk tot het onderzoek van het ISR. Het viel de tuchtcommissie op dat M. bij de hoorzitting geen spijt of inlevingsvermogen toonde en “berekenend overkwam”. M. werkte bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Na de onthullingen werd hij op non-actief gezet.