In Gabon is het weer rustig na couppoging

Het leger van Gabon heeft maandagochtend geprobeerd een staatsgreep te plegen. Volgens een regeringswoordvoerder is de coup mislukt. Vijf coupplegers zouden zijn gearresteerd, twee gedood.

Militairen bezetten in de vroege ochtend het nationale radiostation in hoofdstad Libreville, waar ze aankondigden dat een ‘Nationale Herstelraad’ de scepter over het Afrikaanse land zwaait. De militairen zeiden de coup te plegen „om de democratie te herstellen”.

De militairen noemden de huidige instituties „illegitiem en illegaal”. Ze deden een beroep op burgers: „We kunnen het vaderland niet in de steek laten. Als je aan het eten bent, stop. Als je aan het drinken bent, stop. Als je slaapt, word wakker en wek je buren. Sta op als één man en grijp de controle over de straten.”

In Libreville waren tanks en pantservoertuigen op straat en werden geweerschoten gehoord. Ook vlogen helikopters over de stad en riepen de militairen andere leden van het leger op om transportsystemen, munitiedepots en vliegvelden te bezetten.

„De rust is wedergekeerd”, zei een woordvoerder van de regering tegen AFP. Vier van de vijf officieren die het radiostation bezetten, werden snel opgepakt. Een vijfde vluchtte maar werd opgepakt. Veiligheidstroepen doodden volgens de regering twee coupplegers.

Het olierijke Gabon wordt sinds 1967 geleid door de familie Bongo. Omar Bongo werd in 1967 president en maakte een eenpartijstaat van het Centraal-Afrikaanse land. Na zijn dood in 2009 werd Ali Bongo president. Zijn herverkiezing in 2016 werd ontsierd door protesten en fraude.

Bongo kreeg in november een beroerte en verblijft sinds november in Marokko voor behandeling. Op Oudjaarsdag sprak de 59-jarige president de bevolking toe; hij zei zich prima te voelen. De militairen zeiden maandag teleurgesteld te zijn in de boodschap en noemden die „een meelijwekkend aanzicht” en een „meedogenloze poging aan de macht te blijven”.

Het Amerikaanse leger stationeerde er dit weekend zo’n 80 militairen, om burgers en diplomatieke faciliteiten in buurland Congo te beschermen. Ex-kolonisator Frankrijk heeft een basis in Gabon.