Gaswinning

Minder aardbevingen in Groningen dan jaar eerder

Groningen is vorig jaar minder vaak getroffen door aardbevingen dan in 2017. Dat heeft het KNMI maandag gemeld. Het aantal bevingen als gevolg van de gaswinning lag op 90. In 2017 waren dat er nog 123. Ook de kracht van de bevingen is afgenomen. Vorig jaar vonden vijftien aardbevingen met een magnitude van minstens 1,5 plaats, in 2017 lag dit aantal op 18. De zwaarste beving van 2018 was in januari in Zeerijp (3,4). Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat de gaswinning in Groningen ‘zo snel mogelijk’ wordt teruggeschroefd. Voor 2030 moet de gaswinning in Groningen helemaal zijn stopgezet. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) sprak destijds van „een keerpunt” in het gasdossier. In het aardbevingsgebied moeten waarschijnlijk meer dan 11.000 beschadigde panden versterkt worden. Ook hebben ruim vijfduizend Groningers de Nederlandse Aardolie Maatschappij gedagvaard voor immateriële en vermogensschade. (NRC)