Duitsland

Politie arresteert 20-jarige man uit Hessen voor grootschalige hack van persoonlijke gegevens

De Duitse politie heeft een 20-jarige man gearresteerd voor de grootschalige hack van persoonlijke gegevens van politici, die afgelopen vrijdag aan het licht kwam. De politie had zondag het huis van de man, die in de deelstaat Hessen woont, al doorzocht. Zijn arrestatie werd dinsdag bekendgemaakt. De zaak heeft in Duitsland grote onrust veroorzaakt. Vanaf begin december, zo bleek, zijn dagelijks (vermoedelijk illegaal verkregen) gegevens van honderden politici, tv-persoonlijkheden en journalisten via Twitter openbaar gemaakt. Het ging om (soms geheime) telefoonnummers, creditcard- en telefoongegevens, teksten en foto’s. Politici van alle politieke partijen, behalve de AfD, waren slachtoffer. In sommige gevallen, zoals bij de Groenen-leider Habeck, waren ook chatgesprekken met gezinsleden via Twitter openbaar gemaakt. De meeste media citeerden niet uit de berg mogelijk op onrechtmatige wijze verkregen informatie. De verdachte zou een volledige bekentenis hebben afgelegd. Dit weekeinde doorzocht de politie ook het huis van een man die verhoord werd als getuige en zei dat hij contact met de dader had. (NRC)