Code geel door stormachtig weer weer opgeheven

In de noordelijke provincies, aan de kust en in Drenthe, Flevoland, en Overijssel was dinsdagmiddag code geel van kracht. Tegen de avond werd die opgeheven.

Hoogwater in de haven van Harlingen.
Hoogwater in de haven van Harlingen. Foto Remko de Waal/ANP

De code geel-waarschuwingen die KNMI dinsdag afgaf voor Flevoland, Drenthe en Overijssel, zijn tegen de avond opgeheven. De storm is gaan liggen. Ook de Hollandsche IJsselkering is weer geopend.

De dijken in het noorden van het land werden dinsdag extra goed in de gaten gehouden vanwege het stormachtige weer. Er was dijkbewaking nodig omdat verwacht werd dat de waterstanden zouden toenemen bij Delfzijl. Of die extra bewaking nog geldt, was rond half elf ‘s avonds niet duidelijk.

Maandag kondigden zowel het Waterschap Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s als het Wetterskip Fryslân aan (beperkte) dijkbewaking in te stellen vanwege de storm. De hoge waterstand was ook aanleiding om een aantal coupures te sluiten (een onderbreking van een waterkering, zoals een dijk). Bruggen over vaarwegen in Friesland en Groningen worden niet meer bediend tot de storm is afgezwakt, laten de provincies weten.

Zuid-Holland

Rijkswaterstaat sloot om 14.00 uur de Hollandsche IJsselkering, bij Krimpen aan den IJssel. Tegen 22.00 uur ‘s avonds werd die weer geopend. De stormvloedkering behoort samen met de Oosterscheldekering, de Maeslantkering, de Hartelkering en de Haringvlietsluizen tot de Deltawerken. De Haringvlietsluizen zijn dinsdag ook een paar uur gesloten geweest.

Rijkswaterstaat vreesde voor de gevolgen van de storm voor de op zee geraakte containers. Dat bleek dinsdagavond mee te vallen, meldt het instituut.

Lees ook: In Den Oever en Den Helder trotseren mensen het stormachtige weer

NAM-locatie deels weggespoeld

Op Ameland is grond van een voormalige boorlocatie van de NAM de zee in gespoeld, meldt de Leeuwarder Courant. Volgens CDA-raadslid Jeroen de Jong, die ter plekke is gaan kijken, ruikt het strand naar olie. Hij zegt dat het zware metaal barium in de grond zit, en nu mogelijk in zee terecht is gekomen.

Aan de rest van de kust worden minder zware windstoten verwacht, maar ook daar wordt extra toezicht gehouden op de dijken. De gemeente Rotterdam heeft mensen gewaarschuwd hun auto’s van de kades te halen. Voertuigen worden bij hoogwater zo nodig weggesleept.

De harde wind leidt op Schiphol tot tientallen annuleringen. Met name een groot aantal vluchten van KLM werd maandag al geschrapt. De luchthaven raadt reizigers aan de site in de gaten te houden voor de laatste wijzigingen.

De wind is aan het einde van de middag weer gaan liggen. Weerman Michiel Severin (Weerplaza) legt uit: “Er waren twee windpieken, één in de ochtendspits en één halverwege de middag. De wind is nu al wat gaan liggen, en neemt vanavond verder af. De avondspits zal nagenoeg geen last hebben van het weer.”

Noodweer elders

In delen van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland leidt hevige sneeuwval tot problemen, meldt persbureau AP. Lawines kostten in Oostenrijk aan zeker vijf mensen het leven. In Duitsland vielen twee doden.

De Noorse politie maakte de namen bekend van vier skiërs die vermoedelijk om het leven zijn gekomen. Zij hebben vermoedelijk woensdag een lawine niet overleefd.