Afkeer is reactie op begrip in eigen kring

Kerk in de VS De kerk is zich in de VS gaan beschouwen als culturele minderheid. Evangelische leiders worden steeds feller.

In de zomer van 2017 tekenden ruim 150 Amerikaanse evangelische leiders in Nashville, Tennessee, de verklaring van de Council on Biblical Manhood and Womanhood. De zogeheten Nashville Statement was een uiting van een ontwikkeling bij evangelisch-rechts die al enkele jaren gaande is. Homoseksualiteit is weer helemaal terug als thema in evangelische kringen, terwijl het lange tijd vooral om abortus ging. Dat komt omdat de kerk, die zich altijd ‘morele meerderheid’ noemde, zichzelf als een culturele minderheid is gaan beschouwen, die bescherming nodig heeft. Juist nu het burgerlijk huwelijk sinds 2015 is opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht, en homoseksualiteit steeds minder omstreden is, wordt de toon van evangelische leiders feller. Het recht van een christelijke bakker om taarten te weigeren voor een homohuwelijk is vorig jaar bij het Hooggerechtshof bevochten.

De initiatiefnemer van de verklaring, theoloog John Piper, staat bekend om zijn anti-homostandpunten. In een interview werd hem eens gevraagd of hij de bruiloft van zijn zoon zou bijwonen als die met een man zou trouwen. Piper: „Nee, dat zou ik niet doen. Het zou verwerpelijk zijn, want het zou een leven en een levensstijl bevestigen die naar de hel leidt.”

Een invloedrijke stem is mede-ondertekenaar Rosaria Butterfield, die ooit „een postmoderne lesbische professor” was. Ze trouwde met een man, schreef een bestseller over haar bekering en spreekt veel op universiteiten. Butterfield verwijt progressievere kerken toe te geven aan de tijdgeest. „Intersectionaliteit heeft een monster losgelaten. En met dat monster kwam een boodschap: homoseksualiteit is geen zonde.”

Maar ook deze stroming verandert. De steun voor het homohuwelijk is onder witte evangelische Amerikanen in tien jaar ruim verdubbeld, tot 35 procent. Onder jongere evangelicals is de steun zelfs bijna 50 procent.