Weduwe Mieke Vestdijk beschermde oeuvre van haar man

Mieke vestdijk-verhoeven (1938-2018) Ze trouwde met auteur Simon Vestdijk vijf jaar voor diens dood. Ze schonk hem twee kinderen en verdedigde zijn boeken fel.

Mieke Vestdijk-Verhoeven
Mieke Vestdijk-Verhoeven Foto ANP

Mieke Vestdijk-van der Hoeven, de weduwe van schrijver Simon Vestdijk, is zondag 30 december op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie zaterdag laten weten in een overlijdensadvertentie.

Mieke Vestdijk trouwde in 1965 met de veertig jaar oudere schrijver, die toen 67 was. Hij overleed na vijf jaar. Zij kregen twee kinderen, Dick en Annemieke. Na Vestdijks dood zette Mieke Vestdijk zich in voor de literaire nalatenschap van haar man. Zo kent de Vestdijkkring haar blijkens een andere advertentie als een vrouw „die altijd op de bres stond voor het oeuvre van haar man en veel heeft bijgedragen aan de verspreiding hiervan”. Vestdijk was een buitengewoon productief auteur. Er staan zo’n 200 boeken op zijn naam, waaronder 52 romans. Vestdijk schreef „sneller dan God kan lezen”, zei dichter Adriaan Roland Holst ooit over hem.

Hoewel Vestdijk literair geëerd werd, werden zijn boeken steeds minder uitgegeven. Mieke Vestdijk ging rechten studeren, en begon in eigen beheer de romans van haar man uit te geven. Ze tikte ze zelf over en liet ze inbinden: „Ik heb er plezier in om die boekjes mooi uit te geven. En die raak ik wel kwijt, meestal zo’n 200 exemplaren. Ik ben erg moe van het gezeur bij uitgevers die vriendelijk glimlachen en niets doen, van dat eindeloze gevecht tegen de bierkaai”, zei ze in NRC in haar huis in Doorn.

Als beschermer van Vestdijks werk raakte Mieke Vestdijk verwikkeld in een ruzie met twee biografen, Hans Visser en Anne Wadman. Zij vond hun werk van zo’n slechte kwaliteit dat ze alle medewerking stopzette, waardoor veel documentatiemateriaal voor hen onbereikbaar werd. Maar biograaf Wim Hazeu kreeg uiteindelijk wel medewerking van haar.