Veiligheidsadviseur

Bolton: Amerikanen pas weg uit Syrië als IS volledig verslagen is

Het Amerikaanse leger zal zich pas uit het noordoosten van Syrië terugtrekken als Islamitische Staat daar volledig verslagen is. Dat heeft Donald Trumps veiligheidsadviseur John Bolton zondag gezegd tijdens een werkbezoek aan Israël. Ook wil Bolton dat Turkije de veiligheid garandeert van de Koerdische strijders die samenwerkten met de Verenigde Staten. De veiligheidsadviseur benadrukte wel opnieuw dat de betrokkenheid van de tweeduizend Amerikaanse militairen in Syrië eindig is. Boltons opmerking staat in scherp contrast met president Trumps aankondiging half december dat de militaire terugtrekking zich binnen een paar weken zou voltrekken. Voor minister van Defensie Jim Mattis was Trumps plan eind vorig jaar de druppel om zijn ontslag in te dienen. (AP, Reuters)