‘Couppoging van leger Gabon mislukt’

Militairen bezetten het radiostation en zeiden president Ali Bongo af te zetten. Volgens de regering is de situatie inmiddels weer onder controle.

Militairen kondigen hun couppoging aan.
Militairen kondigen hun couppoging aan.

Het leger van Gabon heeft maandagochtend geprobeerd een staatsgreep te plegen. Volgens de regering is de couppoging mislukt, meldt internationale persbureaus. De coupplegers zouden zijn opgepakt of gedood.

Rond 06.30 uur bezetten militairen het nationale radiostation in hoofdstad Libreville, waar zij volgens de BBC aankondigden dat een ‘Nationale Herstelraad’ voortaan de scepter over het West-Afrikaanse land zwaait. De militairen zeiden de coup te plegen “om de democratie te herstellen”.

De militairen noemden de huidige instituties “illegitiem en illegaal”. Ze deden een beroep op burgers:

“We kunnen het vaderland niet in de steek laten. Als je aan het eten bent, stop. Als je aan het drinken bent, stop. Als je slaapt, word wakker en wek je buren. Sta op als één man en grijp de controle over de straten.”

In Libreville waren tanks en pantservoertuigen op straat te zien en werden geweerschoten gehoord. Ook vlogen helikopters over de stad en riepen de militairen andere leden van het leger op om transportsystemen, munitiedepots en vliegvelden te bezetten.

Volgens een woordvoerder van de regering is de situatie inmiddels weer onder controle. “De rust is wedergekeerd”, zei hij tegen persbureau AFP. Vier van de vijf officieren die het radiostation bezetten, werden snel gearresteerd. Een vijfde officier sloeg op de vlucht maar werd later alsnog opgepakt. Veiligheidstroepen doodden volgens de regering twee andere coupplegers.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de couppoging maandag veroordeeld. “De stabiliteit van Gabon kan alleen worden gegarandeerd als de grondwet strikt wordt nageleefd”, staat in de verklaring te lezen. De 8.900 Franse staatsburgers in het land werd opgeroepen om niet naar buiten te gaan.

Bongo-bewind

Het olierijke Gabon wordt sinds 1967 geleid door de familie Bongo. Omar Bongo werd in 1967 president van het land en maakte hier een jaar later een eenpartijstaat van. Hij overleed in 2009 en werd opgevolgd door Ali Bongo, die sindsdien aan de macht is. Zijn herverkiezing in 2016 werd ontsierd door protesten en fraude.

Ali Bongo kreeg in november een beroerte en kwakkelt sindsdien met zijn gezondheid. Hij verblijft sinds november in Marokko voor medische behandeling. Op Oudjaarsdag sprak de 59-jarige president een boodschap uit aan de bevolking, waarin hij zei dat hij zich prima voelde. De militairen zeiden maandag teleurgesteld te zijn in de boodschap en noemden die “een meelijwekkend aanzicht” en een “meedogenloze poging om aan de macht te blijven”.

Het Amerikaanse leger stationeerde afgelopen weekend circa tachtig militairen in Gabon. Dit om Amerikaanse burgers en diplomatieke faciliteiten in buurland Congo te beschermen. De VS hebben nog niet op de couppoging gereageerd. Voormalig kolonisator Frankrijk heeft een militaire basis in het West-Afrikaanse land.

De ligging van Gabon: