Justitie onderzoekt strafbaarheid van Nashville-verklaring

Het pamflet, dat zich uitspreekt tegen homoseksualiteit en transgenders, werd dit weekend in Nederland door circa 230 orthodoxe protestanten ondertekend.

Foto Rob Engelaar/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de Nashville-verklaring strafbare elementen bevat. Dat bevestigt justitie maandag tegenover NRC. Het conservatief-christelijke pamflet werd dit weekend in Nederland door circa 230 orthodoxe protestanten ondertekend, en spreekt zich onder meer uit tegen homoseksualiteit en transgenders.

Volgens een woordvoerder gaat justitie bekijken of er strafbare zaken in de verklaring staan. Pas daarna besluit het OM of er ook daadwerkelijk strafvervolging komt, en zo ja van wie: de opstellers van de verklaring of de ondertekenaars ervan. Het is niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren.

In de van origine Amerikaanse Nashville-verklaring staat dat het huwelijk er alleen is voor mannen en vrouwen onderling, en dat seks buiten het huwelijk ongewenst is. Ook stelt de tekst dat homo’s en transgenders ervoor kunnen kiezen hun “misvorming” achter zich te laten.

Of de Nashvhille-verklaring strafbaar is? Waarschijnlijk niet, denkt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos. Wat in het document staat zou dan discriminatoir én beledigend moeten zijn. De opmerkingen zijn zonder meer discriminatoir, zegt De Roos.

“Maar beledigend vind ik een lastige. Puur juridisch gezien gaat de Nashville-verklaring niet om het beledigen van mensen, maar om te verklaren: dit is ons geloof. Als je dat doet ben je een zondaar, en een zondaar kan vergeven worden. Is dat nou beledigen volgens het strafrecht? Ik denk het niet.”

Flinke kritiek

De tekst kon afgelopen weekend op flinke kritiek rekenen. Niet alleen op sociale media, maar ook in de politiek. Verschillende Tweede Kamer-leden, zoals ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, namen er afstand van. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) zei dat de Nashville-verklaring een “stap terug in de tijd” is. Voorman van de protestantse kerken in Nederland (PKN) René de Reuver had het over een “theologisch eenzijdig en pastoraal onverantwoord” document.

Volgens het Nederlandse Bijbelgenootschap, dat de Bijbel vertaalt en verspreidt in onder andere ontwikkelingslanden, laat de “Nashville-verklaring de Bijbel buikspreken”. Het genootschap verzet zich tegen de verklaring, omdat die geen recht zou doen aan het geschrift. Juist de “bevrijdende boodschap van dit boek” zou centraal moeten staan, besluit het genootschap in een verklaring. “Dat betekent ook: ruimte bieden voor de ander, elkaar accepteren met alle verschillen, en een open en veilig gesprek met elkaar aangaan als je visies op het leven uiteenlopen.”

Gemeenten door het land hesen maandag de regenboogvlag uit protest tegen het epistel. In onder meer Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Doetinchem wapperde de meerkleurige vaan, het symbool van de LHBTI-gemeenschap.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Vandaag hijsen we de regenboogvlag om een statement te maken tegenover de Nashville-verklaring. In onze stad mag je zijn wie je bent en houden van wie je wil. #nashvilleverklaring #loveislove https://t.co/IKLRoOH8eQ

Naast tientallen protestantse predikanten ondertekenden enkele prominenten de verklaring. Onder hen waren SGP-leider Kees van der Staaij en enkele professoren van de VU in Amsterdam. Van der Staaij liet eerder op maandag weten dat hij, ondanks de kritiek, nog altijd achter de Nashville-verklaring staat. De VU distantieerde zich van het document.

De lijst met ondertekenaars is sinds zondag verdwenen van de Nederlandse site van de Nashville-verklaring. Een van de initiatiefnemers achter het pamflet verklaarde maandag tegenover het Reformatorisch Dagblad dat de terugtrekking van “een handjevol” ondertekenaars daarvoor de reden was.