Bohemian Rhapsody en Green Book grote winnaars Golden Globes

Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen en Freddie Mercury en won de Golden Globe voor beste film. Het controversiële Green Book pakte drie prijzen.

Hoofdrolspeler Rami Malek van de prijswinnende film Bohemian Rhapsody tijdens een fotosessie in Rome op 18 september 2018.
Hoofdrolspeler Rami Malek van de prijswinnende film Bohemian Rhapsody tijdens een fotosessie in Rome op 18 september 2018. Foto Angelo Carconi/EPA

De film Bohemian Rhapsody heeft zondag de Golden Globe gewonnen voor beste film en hoofdrolspeler Rami Malek, die Freddy Mercury vertolkt, won de prijs voor beste acteur. Het omstreden Green Book pakte bij de 76ste uitreiking van de Golden Globes drie prijzen, waaronder die voor beste komische film. De Golden Globes zijn prestigieuze Amerikaanse film- en tv-prijzen. Ze gelden als belangrijke graadmeter voor de Oscars, die volgende maand worden uitgereikt.

Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen en zanger Freddie Mercury, die in 1991 aan aids overleed. De film is geproduceerd door de overgebleven leden van Queen zelf. De film trok in Nederland al bijna anderhalf miljoen bezoekers.

NRC-recensent Coen van Zwol toonde zich in zijn recensie direct na het uitkomen van Bohemian Rhapsody niet erg onder de indruk, omdat de film volgens hem niet het echte verhaal over de immens getalenteerde Freddy Mercury vertelt:

Het is een brave biopic om Queenfans en de andere bandleden te behagen. Best vermakelijk door de muziek en de prima vertolking van Rami Malek, die ondanks zijn te nadrukkelijke hamstergebit echt in Freddie Mercury verandert. Maar onwaarachtig.

Lees ook: Bohemian Rhapsody vol valse noten

De andere grote winnaar, Green Book, gaat over de vriendschap tussen een virtuoze Afro-Amerikaanse pianist en zijn witte racistische chauffeur en won behalve de prijs voor beste komische film ook Golden Globes voor beste filmscenario en beste mannelijke bijrol in een film. Opvallend want Green Book heeft behalve lyrische reacties van bioscoopbezoekers ook kritiek gekregen voor de vermeende “simplistische” en “racistische” benadering van de personages.

Ook was er kritiek van de familie van Donald Shirley, de zwarte pianist over wie de film gaat. Een neef van Shirley noemde Green Book in een interview met de entertainmentsite Shadow and Act zelfs “een aaneenschakeling van leugens“.

Het vooraf tot grote favoriet bestempelde A Star is Born, dat vijf keer was genomineerd, won alleen de prijs voor beste song. Die werd gezongen door hoofdrolspeler Lady Gaga.

Luchtiger sfeer

Vorig jaar werd de uitreiking van de Golden Globes overschaduwd door de woede over alle #MeToo-schandalen. Presentatoren Andy Samberg en Sandra Oh hadden vooraf al aangekondigd dat het nu een stuk luchtiger zou worden en dat bleek ook direct bij hun opening het geval. Al maakten ze verwijzend naar acteur Kevin Hart, die zich vanwege tweets en homofobe uitspraken terugtrok als presentator van de Oscars, wel de grap dat zij de enige twee mensen in Hollywood zijn die nog niet in opspraak zijn geraakt en daarom de Golden Globes mochten presenteren.

Sandra Oh won overigens zelf ook een Golden Globe, voor haar rol als MI5-agent Eve Polastri in de televisieserie Killing Eve.

De film Girl van de Belgische regisseur Lukas Dhont, over een transgendermeisje dat ballerina wil worden, greep naast de prijs in de categorie beste buitenlandse film. Die ging naar de zwart-witfilm Roma van regisseur Alfonso Cuarón, over een jonge huishoudster in een Mexicaanse familie in de jaren zeventig. Cuarón won ook de Golden Globe voor beste regisseur.

Ook de relatief onbekende comedyserie The Kominsky Method viel twee keer in de prijzen: een Golden Globe voor beste comedyserie en eentje voor hoofdrolspeler Michael Douglas als beste acteur in een comedyserie.

Lijst met winnaars Golden Globes 2019

Film Bohemian Rhapsody
Komische film Green Book
Serie The Americans
Miniserie of tv-film The Assassination of Gianni Versace
Comedyserie The Kominsky Method
Animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-verse
Buitenlandse film Roma

Filmactrice Glenn Close, The Wife
Filmacteur Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Actrice in komische film of musical Olivia Colman, The Favourite
Acteur in komische film of musical Christian Bale, Vice
Actrice in serie Sandra Oh, Killing Eve
Acteur in serie Richard Madden, Bodyguard
Actrice in miniserie of tv-film Patricia Arquette, Escape From Dannemora
Acteur in miniserie of tv-film Darren Criss, The Assassination of Gianni Versace
Actrice in comedyserie Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs Maisel
Acteur in comedyserie Michael Douglas, The Kominsky Method
Vrouwelijke bijrol in film Regina King, If Beale Street Could Talk
Mannelijke bijrol in film Mahershala Ali, Green Book
Vrouwelijke bijrol in serie of tv-film Patricia Clarkson, Sharp Objects
Mannelijke bijrol in serie of tv-film Ben Whishaw, A Very British Scandal

Filmregisseur Alfonso Cuarón, Roma
Filmscenario Green Book
Filmsong Shallow van Lady Gaga, A Star is Born
Filmmuziek First Man