Gevluchte Saoedische verlaat hotelkamer, mag tijdelijk in Thailand blijven

De 18-jarige vrouw zegt te vrezen dat haar familie haar vermoordt als ze wordt teruggestuurd. De Thaise autoriteiten zeggen haar voorlopig niet terug te sturen.

Rahaf Mohammed Alqunun in Thailand.
Rahaf Mohammed Alqunun in Thailand. Foto Rahaf Mohammed Alqunun/Human Rights Watch/AP

Een 18-jarige Saoedische vrouw die zich op de vlucht voor haar familie had opgesloten op haar hotelkamer in Bangkok, mag tijdelijk in Thailand blijven. Dat meldt persbureau AP maandag. Ze heeft de kamer inmiddels verlaten.

Rahaf Mohammed Alqunun mag op zijn minst vijf à zeven dagen in Thailand verblijven. Dan is haar asielaanvraag in het Zuid-Oost-Aziatische land waarschijnlijk beoordeeld. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zorgt intussen voor Alqununs veiligheid.

Alqunun verschanste zich dit weekend op haar hotelkamer op de luchthaven van Bangkok. Ze was uit haar thuisland gevlucht voor huiselijk geweld en vreest vermoord te worden als ze terug moet naar Saoedi-Arabië. Op weg naar haar eindbestemming, Australië, werd bij een tussenstop in Bangkok haar paspoort afgepakt. Daardoor kon Alqunun niet verder reizen. Ze had een geldig visum voor Australië.

Via sociale media vroeg Alqunun om hulp. Ze zei de kamer pas te willen te verlaten als ze met VN-functionarissen mocht spreken. Alqunun was bang dat de Thaise autoriteiten haar terug zouden sturen naar Saoedi-Arabië. De vrouw mocht uiteindelijk spreken met UNHCR, die kan bepalen of zij recht heeft op een vluchtelingenstatus.

Twitter avatar Reaproy Phil Robertson Video from @rahaf84427714 just sent from her hotel room at the #Bangkok airport. She has barricaded herself in the room & says she will not leave until she is able to see #UNHCR. Why is #Thailand not letting @Refugees see her for refugee status determination? @hrw #SaveRahaf https://t.co/3lb2NDRsVG

Niet terugsturen

De Thaise politie liet maandag al weten dat Alqunun voorlopig niet teruggestuurd zal worden als zij dat niet wil, zo meldt persbureau AP. “We sturen niet iemand de dood in”, aldus de immigratiediensten.

Alqunun zegt te worden mishandeld door mannelijke familieleden, die haar ook meermaals met de dood hebben bedreigd. Zij zouden haar ook gedwongen hebben zes maanden in haar kamer te blijven als straf voor het afknippen van haar haar. Alqunun zei eerder tegenover persbureau AP dat zij in Bangkok te horen heeft gekregen dat ze maandag wordt teruggestuurd naar Saoedi-Arabië en daarom haar deur gebarricadeerd heeft:

“Iemand zei me dat hij me zou helpen om een visum voor Thailand te krijgen, zodat ik het land in kon. Daarna namen ze mijn paspoort in. Een uur later kwam de man met vier of vijf anderen en zei dat mijn familie me terug wilde. Ze wisten dat ik was gevlucht en vonden dat ik terug moest naar Saoedi-Arabië.”

Saoedische vrouwen die hun familie ontvluchten kunnen flinke straffen krijgen als zij gepakt worden. In 2017 probeerde de Saoedische Dina Lasloom naar Australië te vluchten, om daar asiel aan te vragen. Ze werd gestopt bij een overstap op de Filippijnen en teruggevlogen naar Saoedi-Arabië. Sindsdien is niets meer van haar vernomen.