In beeld

Politie ontruimt ADM-terrein

Na 21 jaar is het voorbij voor de krakers van het ADM-terrein in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. De politie heeft maandagochtend met hulp van de ME de vrijplaats ontruimd. Ongeveer tien personen zijn gearresteerd. Vijftien mensen hadden zich vastgeketend.

De handhavers zetten een kraker het terrein af. Volgens NRC-verslaggever Sam de Voogt, die bij de ontruiming aanwezig was, verliep de opruimactie het grootste deel van de ochtend relatief rustig. De meeste bewoners verlieten het terrein zonder verzet. De sfeer was gelaten.
Foto Evert Elzinga/ANP
Maandagochtend stond eerst de handhaving aan de poort van het ADM-terrein. Toen die het hek openknipte, vond er een klein incident plaats. Daarna is de ME het terrein opgestuurd. Enkele bewoners hadden zich vastgeketend aan bouw- en kunstwerken en moesten door de ME losgeknipt worden.
Foto: Evert Elzinga / ANP
Krakers verlaten het ADM-terrein maandagochtend. Het enige verzet was volgens een politiewoordvoerder "ludiek", zoals een kraker die verkleed als vogel zich in een kooitje had verschanst.
Foto Evert Elzinga/ANP
Volgens de politie zijn maandag in totaal rond de vijftien mensen het terrein afgezet.
Foto Evert Elzinga/ANP
Het ADM-terrein, augustus 2017. Volgens NRC-redacteur De Voogt wisten de bewoners niet dat de ontruiming vandaag zou plaatsvinden. Sommige bewoners lukte het maandag niet al hun spullen mee te nemen. Mogelijk mogen ze die later in overleg nog ophalen.
Foto Joris van Gennip
Augustus 2017. ANP meldt dat de bewoners een kort geding tegen de uitzetting hebben aangespannen. Die dient dinsdagochtend en is tegen de Nederlandse staat en de gemeente Amsterdam.
Foto Joris van Gennip
Augustus 2017. In 1997 bezetten krakers het braakliggende terrein in het westen van de hoofdstad. Tot maandag werd het bewoond door tientallen mensen. De nieuwe eigenaar wilde ze van het terrein hebben en procedeerde. Afgelopen zomer besloot de Raad van State dat de vrijplaats uiterlijk Eerste Kerstdag leeg moest zijn.
Foto Joris van Gennip
December 2018. Veel inwoners waren maandagochtend al vertrokken. De gezinnen kregen door de gemeente een urgentieverklaring aangeboden voor een huurwoning. De krakers kregen door de gemeente een andere plek toegewezen. Een man of vijftig vertrekt naar de slibvelden in Noord.
Foto Nick Somers
Augustus 2017.
Foto Joris van Gennip
December 2018. Eind december werd bekend dat de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties zich buigt over de verhuizing van de ADM-krakers naar Amsterdam-Noord. De krakers hadden een klacht ingediend.
Foto Nick Somers
Augustus 2017. Het ADM-terrein stond bekend om zijn festivals.
Foto Joris van Gennip
December 2018.
Foto Nick Somers
December 2018.
Foto Nick Somers
Augustus 2017.
Foto Joris van Gennip