Brieven

Brieven 7/1/2019

Jeukwoorden

Eigenaar van je taal

De jeukwoorden van Japke-d. Bouma hebben vaak met elkaar gemeen dat ze klakkeloos uit het Engels zijn ‘vertaald’. Schrijfster Annabel Jonk met haar kantoorfamilie fulmineert tegen de kritiek op het woord ‘eigenaarschap’ (Wat is er mis met ons?, 2/1). Nu ben ik al een jaar of vijftig neerlandicus, maar van dat woord had ik nog nooit gehoord. Wel dat iets in plat Nederlands ‘vamme eige’ is, oftewel: van mij. Dus, dat ik de eigenaar van mijn bezit ben, maar niet dat ik het eigenaarschap van mijn bezit heb. Het woord staat dan ook niet in de Dikke Van Dale, maar is door de kantoorfamilie vertaald uit het woord ownership. Dit wordt in de Angelsaksische psychologie gebruikt voor Nederlandse begrippen als ‘durven zijn wie je bent’, ‘ergens voor staan’, ‘ergens de verantwoordelijkheid voor nemen’. Zij noemen dat ‘to own it’. Wij niet.

Jammer genoeg schiet het onderwijs in de eigen taal al zo lang tekort, dat het zo langzamerhand niemand meer kwalijk genomen kan worden. Maar van iemand die zich schrijfster noemt mag je toch verwachten dat ze haar verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen taal.

Boekbespreking

Welk publiek belang?

Er zal wel wat nieuws staan in het boek van Naomi Ellemers dat Gabriël van den Brink bespreekt (De mens wil te allen tijde moreel deugen, 28/12), maar welk belangrijk nieuw inzicht dit is begrijp ik als 67-jarige niet goed. Ik zie zo veel open deuren. De door haar beschreven mechanismen zouden van enorm publiek belang zijn. Kan zijn, maar probeer het maar eens eens te worden over de al bestaande – iets minder fijn geslepen – inzichten, en vooral deze toe te passen. Dat is pas van publiek belang!

Vuurwerkverbod

Wat handhaven we wel?

Het CDA zegt dat het tegen een verbod op consumentenvuurwerk is omdat er toch niet genoeg politie is om het te handhaven. Dat is er ook niet bij het verbod op winkeldiefstal, of verkeersovertredingen. De wetten op winkeldiefstal en verkeersovertredingen ook maar afschaffen dan? Sterker nog: de meeste wetten zijn helemaal niet te handhaven, tenzij je bij elke burger een agent zet. Ik heb het CDA in het verleden intelligentere smoesjes horen verzinnen.

Grenzen

De pot verwijt de ketel

In zijn opinieartikel Wees niet hypocriet, steun Trumps muur (2/1) stelt Eric Hendriks dat moderne staten grenzen hebben voor mensen. Dit is niet een vaststaand feit, maar een politieke keuze. De grenzen voor kapitaal en goederen zijn over de gehele wereld sinds de jaren zeventig verminderd of zelfs verdwenen, een beleid dat wordt gesteund door Hendriks, of politici de in regering-Trump. Het is gemakkelijk anderen hypocrisie te verwijten, maar dan moet je ook op je eigen visie kunnen reflecteren.

Formule 1

Nogal vervuilend

NRC geeft tamelijk ruim aandacht aan dhr. Verstappen. Maar wat ik in al die aandacht mis is enige notie van het feit dat hij de meest milieuonvriendelijke sport bedrijft die je maar kunt bedenken.

Correcties/aanvullingen

Rijzende ster: Rimon

In het fotobijschrift bij het artikel Rimon: Stijlvol, zelfbewust en slepend zwoel (3/1, p. C13) stond de verkeerde fotograaf vermeld. De foto is van Kwabena Appiah-nti.